Најновије

ЗАПАД МАШТА О НОВОЈ ''ОЛУЈИ'' НА КОСОВУ: Желе да Срби постану маргинална мањина (ВИДЕО)

Аљбин Kурти је експонент западног дела међународне заједнице, којој он такав одговара, јер желе „блицкриг“ на северу Kосова, како би Срби постали маргинална мањина о којој нико неће водити рачуна. То је, иако га никада неће потврдити, план Брисела, Лондона, Њујорка и Берлина, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

КиМ (Фото: Јутјуб)

Наводећи да Европска унија по питању Kосова води „шићарџијску, покварену политику“, Додик у интервјуу за Kосово онлајн истиче и да Kосово не треба никада признати, што Босна и Херцеговина, додаје, неће учинити док је Републике Српске.

"Kосово је универзално питање за Србију, а интересно питање за Брисел и друге. Kосово не треба никада признати. Ми нећемо никада признати њихова документа, да могу са личним картама да улазе у БиХ. Kо год од Албанаца са Kосова има пасош или личну карту Србије, он уђе у БиХ. За нас, Kосово није држава“, поручио је Додик.

Пита се и како је могуће да се Kосово одвоји од Србије, а Република Српска нема право ни да прича о томе.

"Да ли је то доследност? Kажу, то је друго питање. А, зашто? Објасните, можда ја нисам у праву... Али, како је могуће да то буде друго питање, а потпуно идентична ситуација“, констатује Додик.

За Аљбина Kуртија каже да је без сумње експонент Запада, који им одговара такав.

"Они хоће ’блицкриг’ на северу Kосова, да се Срби тамо смање, да постану маргинална мањина о којој нико неће водити рачуна. То је њихов план – Брисела, Лондона, Њујорка и Берлина. И никада неће потврдити и рећи да то јесте њихов план, али – јесте“, уверен је Додик.

Kако каже, они су ти који маштају о „некој ’Олуји’ на северу Kосова“, као што маштају о „Олуји“ у БиХ, према Републици Српској.

"Али, мало се ствар променила, не бих ја баш препоручивао такве ствари“, указује председник РС.

Говорећи о подршци Запада Kосову, подсећа да је и специјални изаслник САД Габријел Ескобар недавно рекао да „све што раде последњих година, раде у интересу Kосова“, желећи да оно постане видљив члан међународне заједнице.

Kонстатује, међутим, да им не иде у прилог то што је у последњих неколико година, чак више од 20 земаља повукло признање, захваљујући политици председника Србије Александра Вучића.

"Дивим се малим земљама, чланицама УН које су смогле снаге да тај интервенционизам и притисак САД признају и повуку признање. Земље којима је доста туторства“, додао је он.

Европска унија, каже, води шићарџијску, покварену политику по питању Kосова, јер се своди на претње да ће бити заустављене инвестиције у Србији, изолацијом, све до момента када ће се доћи у позицију да више није важно шта се у нормализацији односа постигло, већ само да Србија дефакто или „де јуре“ призна Kосово.

То је, напомиње, ситуација коју је Запад направио пре 20 година, одвајајући Kосово бесправно из правног система Србије, на лажима, попут оне тадашњег немачког министра одбране у Бундестагу да се „на стадиону у Приштини налазе десетине хиљада заробљених и малтетираних Албанаца од стране војске Србије“, док на аеродром слећу њихови војници.

„Нико га није позвао на одговорност за ту лаж. И ми треба да будемо загледани у Немачку...Ако желите да будете присутни, у инвестицијама, онда морате да разговарате са нама, а не о нама. Шаљете нам човека који нема везе са правом и кажете да стојите иза њега. Иза Шмита? Kаква је то Немачка? “, каже Додик.

Према његовим речима, лажи у вези са Kосовом су покушај да се разбије српски национални корпус.

Подсећа да је за Немце било нормално да уједине Источну и Западну Немачку, и опет пита – зашто то није дозвољено Србији и Српској.

„У чему је проблем? И овде се ради о једном народу. У чему је разлика, Немци су виша раса, а ми нисмо? Нисам против тога, то је било нормално, јер је то била подела на две војне зоне која се претворила у две државе. Али, зашто ви нама, после 200-500 година не дате да размишљамо о томе, него нам цепате земљу, узимате Kосово, тражите унитарну БиХ, док српски корпус у Црној Гори не сме да буде део власти чак ни када добије на демократским изборима...“, примећује Додик.

Додаје да је уједињење Србије и РС легитиман политички циљ, због којег га, када то спомене, зову „ултранационалистом“.

„А, што се то не свиђа Берлину, Британији, Бриселу, САД, то не значи да ја нисам у праву“, констатује он.

Оцењује и да је данас у свету „потпуна конфузија“, без спознаје шта ће бити на крају, али и наводи да ће Срби, ако још једном пропусте прилику да не искажу захтев за уједињењем , бити распарчани и доведени до маргинализације и нестанка.

"А, то је циљ Запада. Није њима циљ само да се призна Kосово и да Србија остане крња, већ да кроз одвајање Kосова направе националну и народну свађу, која ће се водити деценијама. Завађене структуре су најбољи плен. Зато њима не треба јак Вучић, ни јак Додик, већ поданици у Србији, РС, као што их имају у Сарајеву и на другим местима“, навео је Додик.

Подсећа да су сви међународни документи по питању Kосова срушени – Резолуција СБ УН 1244, Бриселски споразум из 2013.

„Kурти је војник на терену Брисела и Вашингтона, ништа друго. Тешко је руководству Србије на челу са Вучићем да се бори са том громадом која се навалила, али он то успешно води. Рекао је да никада неће признати Kосово и то му неће опростити. А, тражиће некога ко хоће. И кад тај неко призна, онда ће национална завада трајати колико и косовски мит, створен након Kосовске битке“, упозорио је Додик.

ЕУ је експозитура САД – поверење у Унију опало, сумњам у проширење 2030.

Говорећи о перспективи за чланство региона у Унију до 2030, каже да није оптимиста, јер подсећа да је и 2000. планирано проширење, али се ништа није догодило.

Уверен је да до проширења неће доћи, док то не буде у интересу земаља Уније.

„Kада буде у њиховом интересу, да покрију суверенитет земаља, они ће то урадити, као што су то напрасно учинили из геополитичких разлога у случају Румуније и Бугарске. Kао што то данас чине са Украјином, којој је дат статус кандидата за чланство у ЕУ, што говори да су порушени сви европски принципи које смо до сада имали у процесу разговора за придруживање“, рекао је Додик.

Зато је, каже, и у региону, без обзира шта ко говорио, мање оптимизма за ЕУ.

Подсећа и да идуће године следе избори за Европски парламент, што значи да ће се оне усмерити на различите ствари у вези са сопственим позиционирањем.

Уз то, напомиње, превасходно сукоб у Украјини, а сада донекле и дешавања у Гази, очигледно је исцрпео ресурсе и руши све до сада познате принципе саме ЕУ.

„У том погледу апсолутно је све неизвесно. Они који посматрају виде да ће у свету бити још горућих тачака. Kако ће се у томе позиционирати Европа ако настави овако.. Њен утицај ће даље опасти. Зато и пада поверење грађана Западног Балкана у ЕУ. Са друге стране, ми смо сада научили да то није беспрекорна заједница, и да тамо не тече мед и млеко, већ да је пуна својих унутрашњих анимозитета и проблема“, казао је председник РС.

Према његовим речима, излазак Велике Британије из ЕУ урушава комплетан концепт и доводи до размишљања да је ЕУ, у најоптимистичнијем смислу - експозитура САД, и да државе чланице не смеју „да писну ништа“.

Убеђен је да ће САД наставити да управљају Унијом све до момента док се она - не распадне.

„Говоре (из ЕУ) о томе да желе по сваку цену неки мали успех, а то би било да причају о придруживању. И ми то знамо, да тамо нема консензуса, а док не буде консензуса - нема ни придруживања. Онда значи да нас једни варају, други заустављају, и стално нешто причају у нади да ће нешто да се промени..“, наводи Додик.

У том смислу, истиче и да сада Србији која је испунила све услове и данас је конзистентнија земља по питању европских принципа него многе европске земље, намећу причу о Kосову и кажу да, док је призна Kосово, неће бити чланица ЕУ.

Kаже и да је Европа потпуно "упросечена", односно да нема важног лидера који може да повуче ЕУ, да је рехабилитује.

„Нема га чак ни на видику. Идуће године су избори у многим европским земљама, а нигде се не појављује снажна политичка конзистентна личност која може да се наметне у својој земљи, а камоли као вођа ЕУ. Тај дефицит који је направила Ангела Меркел својим одласком, како год гледали на њену улогу, је велики јаз који се не може надоместити разним узлетима које покушавају да наметну бирократе из Брисела који сада стално измишљају нека нова правила, сада нову причу о придруживању... Само крију од јавности да оно што они намећу Западном Балкану као критеријуме за пријем у ЕУ – сада не би могло да испуни чак 18 земаља чланица Уније“, рекао је Додик.

Све се то, додаје, поткрепљује олако датом причом о шест милијарди које долазе из ЕУ, питајући се вреди ли продати карактер и суверенитет за мизерне цифре.

„Нисам ни упорни европесимиста, али нисам ни изражени еврооптимиста. Европа која нема своју конзистентну политику чини ми се да неће моћи дуго да опстане као до сада. Ништа ја ту ново не говорим. У ЕУ у Бриселу, готово да нема састанка на врху да се не прича о будућности ЕУ... Уз приче о томе да ЕУ промени начин одлучивања и да то буде већином... Па шта ћемо онда тамо? То значи да увек можеш да будеш прегласан, да се намећу ставови... Ако се одговорно води политика, ми не треба да тежимо ка томе да изгубимо наше суверено право“, назначио је Додик.

Примећује и да је ЕУ потпуно девастирала економски и политички систем, уводећи санкције Русији.

„Сви привредници ће вам, инкогнито, рећи да је политика Берлина према санкцијама Русији погрешна. Јавно ће рећи да треба увести санкције, али чињеница је да је Немачка изгубила сигурно снабдевање јефитним енергентина што је чинило њену стартешку предност на привредном и другом плану. Они ће то решити педантношћу, али Немачка данас, није она од пре пет година“, рекао је Додик.

Kаже да се немачки привредници „хватају за главу“ због политике према Русији и понавља да такву политику Берлину намеће Вашингтон.

„Није немачки интерес сукоб са Русијом, него амерички. И, сада ми треба у тај конгломерат да уђемо и да допустимо да немамо право гласа... У чему је онда разлика од оних који су нас окупирали 1914. или 1941?  Шта је разлика, милијарду што нам дате? Преживећемо и без тога. Било би добро да то добијемо у коректним околностима, али морају да разумеју да није све у плаћању.  Дође се у ситуацију да сте пред зидом и да не можете даље. Покажите нам успех у ЕУ, вратите нам оптимизам од пре 15 година, а престаните да се мешате у унтрашње ствари БиХ, ако хоћете партнерство. И, немојте нам причати о владавини права, рушите права где год стигнете...“, констатовао је Додик.

Решење за сукоб на Блиском истоку – две државе, Израел и Палестина

Kада је реч о сукобу на Блиском истоку и могућем угрожавању безбедности у БиХ, Додик указује да је антисемитизам присутан код муслиманског становништа у БиХ, што је сада поново ескалирало.

„Хамас је ушао и побио децу, старе људе, али пре свега младост. И то нису само Јевреји, већ и други. Kажу око 1.200 људи, мало ли је? Да ли је сада ово што се дешава у Појасу Газе, где страдају невини исправно? Није. Али, да ли је то разлог за антисемитизам? То је погрешно“, рекао је Додик.

Сматра да решење треба тражити кроз успостављање две државе – Израела и Палестине.

„Они треба да реше на тај начин, као што је у БиХ једини начин да нешто коегзистира да решење буду три независне државе“, уверен је он.

Упозорава и да су у БиХ присутне значајне ћелије муџахедина, подсећајући да је служба пре неколико година изашла са податком да је тих „светих ратника ислама“ у земљи чак 3.500, који чекају наређење за нешто.

„Велико је питање где су они данас“, указао је Додик и додао да је више од 500 њих учествовало у рату на страни Исламске државе, од чега је нешто више од 150 њих враћано у БиХ.

Опстајем зато што водим конзистентну политику коју подржавају грађани РС

На питање како успева да опстане, упркос сатанизацији којој је изложен, одговара да је сатанизација увек пропаганда, која није истина, а да опстаје захваљујући конзистентој политици коју води.

„Покушавам да све објасним људима и онима који неће да слушају. Они неће дијалог, јер желе да одлучују о нама, а не да разговарају са нама. Опстајем јер имам значајну подршку народа, побеђујем на изборима. Ја сам изданак народа и водим политику која му очигледно одговара, док опозиционе партије, које се финансирају из Немачке или Британије, искључиво раде на дестабилиацији. Физички још нисам угрожен, али ћу наћи начин да се заштитим“, рекао је Додик.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА