Најновије

МОРЕ ОЖАЛОШЋЕНИХ ДУША: У Украјини погинуло преко 10 хиљада цивила

Више од 10.000 цивила је убијено у Украјини од почетка рата, а отприлике половина недавних смртних случајева догодила се далеко иза линија фронта, саопштила је Канцеларија УН за људска права.

Мисија Уједињених нација за људска права у Украјини, која има десетине посматрача у земљи, саопштила је да очекује да ће стварни број жртава бити „значајно већи“, пошто је рад на потврђивању у току.

То укључује догађаје у првим месецима од почетка сукоба, као што је битка за Маријупољ, где су становници пријавили велике цивилне жртве.

"Десет хиљада смртних случајева цивила је суморна прекретница за Украјину“, рекла је Данијела Бел, која је на челу посматрачке мисије УН-а.

Огромна већина смртних случајева узрокована је експлозивним оружјем са широким ударом, као што су гранате, пројектили и касетна муниција, саопштиле су Уједињене нације.

Скоро половина смртних случајева у последња три месеца догодила се далеко изван линија фронта, саопштиле су УН, приписујући то употреби ракета дугог домета од стране руских снага и одложеној експлозији напуштеног оруђа.

Старији људи који можда не могу или не желе да се преселе на безбеднија места чине непропорционалан део убијених у Украјини, показују подаци УН.

Више од трећине жртава чија је старост потврђена било је старије од 60 година, показало је, док ова старосна група чини тек четвртину укупне популације.

Москва од почетка рата негира да је намерно гађа цивиле.

Прочитајте ОВДЕ више о дипломатском сукобу Србије и Хрватске 

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА