Најновије

СРБИЈА ПРИШТИНИ И ЗАПАДУ: Никад!

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Скопљу, током обраћања на Министарском савету ОЕБС-а, да се Срби на Косову и Метохији суочавају са све озбиљнијим облицима институционалне и верске дискриминације, угроженом безбедношћу и економском неизвесношћу.

"Поменућу само неке од актуелних проблема са којима се наш народ на Косову и Метохији суочава. Право на гласање и учешће на предстојећим парламентарним изборима у Србији им је одузето од стране привремених институција самоуправе у Приштини. Недавно је дошло и до неодговорног померања спомен плоче српским војницима у Приштини", рекао је Дачић.

Како је рекао, безбедносна ситуација у покрајини представља разлог за дубоку забринутост.

"Сматрам да једино снажно међународно присуство, које поштује међународна правна документа, може гарантовати безбедност за све грађане у покрајини. Упркос упорном одбијању Приштине да испуни своје давно преузете обавезе, Београд остаје привржен процесу дијалога, који се води под покровитељством Европске уније и очекује да ће сви до сада договорени споразуми бити без даљег одлагања спроведени", истакао је Дачић.

Министар је навео и да Србија остаје посвећена чланству Европској унији, као свом главном спољнополитичком приоритету.

Када је реч о ОЕБС-у, Дачић је оценио да постоје проблеми у функционисању те организације, немогућност постизања консензуса око кључних питања и опасност да ће ОЕБС ући у нову институционалну кризу.

"Клима растућег неповерења, која је довела до одсуства суштинског дијалога међу државама учесницама, прети да засени све што смо постигли током готово пола века постојања. Република Србија ће, са своје стране, наставити да буде конструктиван партнер и пружа пун допринос јачању организације", навео је Дачић.

Како каже, уверен је да ће данас сви заједно показати довољно мудрости и политичке воље да се превазиђе комплексна ситуација у којој се организација налази.

Коментаришући наводе да је Албанија тражила да такозвано Косово буде члан ОЕБС-а, Дачић је рекао да се у тој организацији, срећом, одлучује консензусом.

"Косово никад неће моћи да постане чланица ОЕБС-а зато што се Србија са тим неће сагласити", поручио је Дачић.

Како је рекао, данас је много пута у Скопљу поменуто питање територијалног интегритета, али Србија не може да прихвати да је важнији територијални интегритет Украјине или било које друге земље од територијалног интегритета Србије.

"Лицемерно је да неко овде говори о потреби да се заштити принцип територијалног интегритета и да се отворено предлаже нарушавање принципа територијалног интегритета Србије", навео је Дачић.

Дачић је навео да и у том смислу шеф мисије Србије при ОЕБС-у Жарко Обрадовић људе из пријатељских земаља упознаје са ситуацијом на Косову и Метохији.

Прочитајте ОВДЕ шта су Мађари поручили Украјини

Извор: Спутњик 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА