Најновије

ШТА ЧЕКА СРБЕ НА КОСМЕТУ: Напустили институције, све горе и горе живе

Хапшења, малтретирања и живот с дугим цевима пред очима су свакодневица Срба на Космету – Канцеларија за Косово и Метохију евидентирала је 195 етнички мотивисаних инцидената на КиМ.

Пре тачно годину дана, 5. новембра 2022, Срби су напустили све косовске институције – скупштину, владу, четири општине на северу, правосудне органе, полицију и администрацију.

Та одлука политичких и институционалних представника Срба на Космету, како је тада речено, биће на снази док Приштина не почне да поштује споразуме и право, док не повуче одлуку о регистарским таблицама и формира Заједницу српских општина у складу с Првим бриселским споразумом и свим другим споразумима који су о овом питању закључени у оквиру дијалога.

Под изговором да је неопходно да осигура безбедност на северу Космета, приштинска влада је средином прошлог децембра тамо послала неколико стотина полицајца с југа, у пратњи оклопних возила, а хапшења, малтретирања и живот с дугим цевима пред очима постају потом свакодневица Срба.

Од 5. новембра 2022. до данас Канцеларија за Косово и Метохију евидентирала је 195 етнички мотивисаних инцидената на КиМ, а међу најшокантнијим је свакако рањавање српског дечака и младића Стефана Стојановића и Милоша Стојановића у Готовуши док су носили бадњак 6. јануара.

Кључни моменти су били избори у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, које су Срби (више од 95 одсто становништва) бојкотовали па су на чело истих дошла четири Албанца, као и бројне интервенције полиције тзв. Косова против Срба који су се окупљали са захтевом да се косовске снаге повуку са севера, као и да оду нелегитимни градоначелници, када је повређено више десетина демонстраната.

Потом су приштинске власти 14. јуна забраниле улазак на КиМ робе српског порекла, због чега су рафови у апотекама и у продавницама опустели, а у Клиничко-болничком центру "Косовска Митровица" обављају се само хитне операције, јер је болничка апотека скоро празна.

Ситуација је достигла врхунац 24. септембра када је дошло до сукоба групе Срба и полиције тзв. Косова у Бањској, у ком су убијена тројица Срба и где је живот изгубио један косовски полицајац.

Упркос позивима међународних представника да Приштина деескалира ситуацију, то се не дешава. Захтеви ЕУ су да "Косово" повуче специјалне полицијске јединице из општинских објеката на северу, да градоначелници напусте зграде и раде из алтернативних локација и да се распишу ванредни локални избори за четири општине на северу. Од Београда се тражило да обезбеди да на њима учествују Срби.

Највећа српска политичка партија на Косову Српска листа је средином прошлог месеца саопштила да је спремна да учествује на изборима на северу и затражила од Приштине да их у најкраћем року распише.

НАЈАВИО АТОМСКУ БОМБУ НА ГАЗУ! Израелски министар изгубио контролу или рекао истину?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА