Најновије

"ПАРЛАМЕНТАРНИ ЛИСТ": Руси ће узети Одесу, а тек онда ће Украјинци схватити како су преварени!

Западни медији су одједном почели да сипају лоше вести о Украјини, јер сви све разумеју и више није могуће лагати, рекао је, у интервјуу за чешки "Парламентарни лист" (parlamentnilisty.cz) чије делове преносимо, аналитичар Степан Котрба. Експерт је испричао како види завршетак специјалне операције и оценио је руско оружје. Он је притисак западних санкција назвао „тврдоглавошћу будала“.

Запад не жели да снабдева Украјину савременим наоружањем, сматра аналитичар Степан Котрба. „Постоји велика вероватноћа тајне препродаје или хватања као трофеја напредних технологија и обрнутог инжењеринга од стране непријатеља“, каже Котрба.

У интервјуу за Парламентарни Лист, аналитичар је објаснио зашто су медији одједном почели да објављују лоше вести о Украјини.

„Последња велика офанзива овог оружаног сукоба биће заузимање Одесе све до Придњестровља. Украјина ће изгубити приступ мору, а део њене флотиле ће бити конфискован (цивилни и све што је остало од војске). Тада ће наставак борбе изгубити сваки економски смисао“, тако Штепан Котрба види крај специјалне војне операције.

Парламентарни лист: Шта се десило са чешким медијима? Украјина одједном више не побеђује, али „ситуација се мења и Украјина може да изгуби“, како нам кажу. Шта се променило?

Степан Котрба: Западне обавештајне информације које стижу до западних медија су се промениле. Више није могуће наставити да лажете о контраофанзиви, као раније, када видите карту Украјине. Двеста метара напред и пола километра назад није офанзива, већ циљана денацификација и демилитаризација, директно по белешкама Руске Федерације. Чак је и последња будала на Западу већ схватила да Украјина нема шта да се супротстави руском оружју и економској надмоћи. Али Русија није чак ни послала све своје војнике и сву своју опрему на фронт, користећи само један од пет војних округа – Северни војни округ – и милиције.

У Русији никада нису „делили оружје људима“, односно цивилима. Током „стојеће“ фазе сукоба, руске снаге су успеле не само да изграде вишеслојну одбрану, већ и да повећају производњу одбране у позадини. Ово се односи на ловце, оклопна возила, артиљеријске гранате, као и ракете за МЛРС и оперативно-тактичке системе типа Искандер и ПВО системе Бук, Панцир-С1, С-300 и С-400. Постоји само једна „рупа“ у противваздушној одбрани: до сада нико нема МЛРС са малим и јефтиним пројектилима кратког домета за уништавање беспилотних летелица.

Парламентарни Лист: Изненађује мишљење једног украјинског блогера који пише да “ако Запад не жели да да Украјини онолико оружја колико му је потребно за победу, онда нема смисла расипати животе најбољих синова Украјине”. Као, да пљујемо на све, направимо владу у егзилу, као пре сто година, идемо на Запад, а Русија ће завршити на самим границама Северноатлантске алијансе. Како оцењујете ово мишљење?

Степан Котрба: Знате, нема ништа горе него веровати сопственој пропаганди. Пропаганда није увек истинита, и, штавише, скоро увек је лаж која је осмишљена да одржи „морал“ оружаних снага. „Најбољи синови“ Украјине нису они који су били спремни да оду на фронт и погину у борби, већ они који су, по сваку цену, емигрирали у иностранство на почетку оружаног сукоба. Запад никада није планирао да Украјини да „онолико оружја колико јој је потребно за победу“, јер оно једноставно не постоји и нико не жели да финансира њихову производњу на Западу. Нико не жели тако скупо да плати „слободу Украјине“. Запад је једноставно испразнио залихе застарелог оружја које се накупило у њиховим арсеналима током Хладног рата.

Парламентарни Лист: Ако погледате по Европи, Велика Британија, Скандинавија, Пољска, балтичке државе и Чешка са сигурношћу подржавају наставак борбе по сваку цену.

Степан Котрба: О чему причаш... Пољској и балтичким државама, да. Тамо је антируска мржња достигла просто фантастичне размере. У Скандинавији постоји снажна жеља да се прекине вековна политика финизације и скраси у наручју НАТО-а. У Чешкој је на челу владе проамеричка мањина. Иако нису ни окупирали целу власт. Генерали у Министарству одбране дефинитивно нису једни од њих, као ни остатак војске.

Парламентарни Лист: Постоје и земље које се према сукобу и помоћи Украјини односе или са различитим степеном равнодушности или оштро негативно, попут Мађарске и Словачке...

Степан Котрба: Словачка је, под вођством Фића, већ укинула доброчинство. Договор са оружјем, све док неко плаћа, је у реду. Фицо није мирољубац и није клон Вацлава Хавела. Мађарска под Орбаном никада није подржавала западно антируско економско лудило. Запад је занесен углавном економским глупостима. Већ 15 година понављам да дебеле цеви и даље воде са истока на запад. и иако су неке од њих већ поквариле штеточине, Чешка још увек увози своје угљоводонике из Русије. Истина, сада се то ради „заобилазећи“ и уз доплату. Глупост, наравно.

Парламентарни Лист: А ако САД у неком тренутку одбију да помогну, шта ће се онда десити у НАТО-у и Европској унији? Шта ће се догодити ако помоћ Украјини у потпуности падне „на рамена Европе“?

Степан Котрба: „Она би издржала недељу дана... А онда би неко убио украјинског председника прецизним ударцем са удаљености од пола километра, а његови политички сарадници би ушли у мировне преговоре, желећи да спасу остатке држава."

Прочитајте ОВДЕ о ултиматуму који се ставља пред Србију два дана пред изборе

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА