Најновије

РУСКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА ОТКРИВА: Ко ће наследити Зеленског?

Западни лидери све више разговарају о потреби смене Владимира Зеленског на месту председника Украјине, изјавио је директор Спољне обавештајне службе (СВР) Русије Сергеј Наришкин.

Владимир Зеленски (Фото: Председништво Украјине)

Према његовим речима, потреба за тим може се појавити у блиској будућности.

Наришкин је навео неколико разлога зашто Запад разматра ову могућност. Међу њима су неиспуњена обећања Зеленског да ће победити Русију на бојном пољу и бескрајна грубост украјинског председника у опхођењу са страним партнерима.

„Али главна ствар је губитак способности Зеленског за маневрисање у сукобу са Русијом у интересу Вашингтона и савезника'’, тврди он.

Према наводима СВР, Запад сматра да је украјински председник отишао предалеко у стварању имиџа бескомпромисног присталице оружаног сукоба са Русијом до победничког краја. Због тога Зеленски неће моћи, ако буде потребно, да постане страна у преговорима са Москвом у интересу привременог замрзавања сукоба, објаснио је Наришкин.

Истовремено, како је рекао, западни савезници Кијева су огорчени безграничним непотизмом и корупцијом у Украјини, „чије размере шокирају чак и политичаре који знају много о таквим стварима“.

Први човек СВР каже да, као потенцијалне лидере Украјине, Запад сматра главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, начелника Главне обавештајне управе Кирила Буданова, градоначелника Кијева Виталија Кличка, начелника канцеларија председника Андреја Јермака и бивши саветник канцеларије председника Алексеј Арестович.

Наришкин је појаснио да, према мишљењу Европљана, сваки од њих може играти улогу „украјинског Пилсудског“ и деценијама створити јак „санитарни кордон“ између Русије и Европе.

Арестович је раније рекао да Украјина треба да изабере председника који може да превазиђе корупцију у земљи, пошто Владимир Зеленски није могао да се носи са овим задатком.

„Украјини треба само једно: да на власт дође особа која неће да краде. Он то неће учинити сам и неће то дати другима. Нажалост, до сада нисмо имали среће“, рекао је бивши саветник кабинета председника.

Поред тога, Арестович је више пута говорио о плановима да се кандидује за председничке изборе. Он је у својим интервјуима потврдио и речи Наришкина да је Западу, као председнику Украјине, потребан политичар који ће бити флексибилнији по питању могућих преговора са Русијом.

Интерна испитивања јавног мњења показују да је рејтинг поверења Владимиру Зеленском пао на 32 одсто, што је упола ниже од рејтинга Валерија Залужног, коме би поверење дало 70 одсто испитаника. Зеленског је победио и Кирил Буданов, који је добио 45 одсто гласова.

Анкете показују да Зеленски ризикује да изгуби председничке изборе ако генерал Валериј Залужни учествује на њима.

Медији су раније писали да би Зеленски и Залужни могли да буду политички ривали, а несугласице међу њима у последње време су све веће. С тим у вези, посебно се говори да би Зеленски могао да покуша да разреши Залужног са места главнокомандујућег.

Снимак акције украјинске службе код Москве погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА