Најновије

ЕСТОНИЈА ИЗАЗИВА РУСКУ АРМИЈУ: Политико јавља најновију ситуацију

Рано децембарско јутро, а у естонској шуми непријатељски војници газе кроз дебели слој снега и већ је дошло до размене ватре. На острву Сарема у Балтичком мору, стратешкој територији који су током прошлог века држали Немци и Совјети, први пут једна француска војна јединица је распоређена како би учествовала у годишњим војним вежбама Естонске обрамбене лиге (ЕДЛ).

Док пада слаб снег, једини звук је зујање дрона „Блек Хорнет”. Дрон одређује координате претећих оклопних возила „Грифон” француске производње којима управљају инвазијске трупе које су нагазне мине присилиле да се зауставе на друму. Дрон тражи ватрену подршку од базе која се састоји од естонских и француских војника, пише „Политико”.Једна јединица помаже групи естонских војно обучених цивила, док друга делује против агресивних непријатељских снага. Њихов циљ - бити спреман у случају да руски председник Владимир Путин прошири своје војне амбиције с Украјине на балтичке земље.

„Русија жели да повећа своју моћ. По мом мишљењу, доћи ће до инвазије. У нашој заједници не питамо се што ако, него питамо када", рекао је поручник Кристјан Кауп, локални начелник штаба ЕДЛ-а.

Руски суседи из ЕУ помно прате оно што се догађа у Украјини и припремају се за најгоре. Откако је Путин анектирао Крим 2014. године, три балтичке државе су повећале издатке за одбрану и покушале да упозоре западне Европљане на опасност коју представља „ауторитарни руски лидер”.

Зато сада НАТО савезници слушају и одавно јачају источно крило војног савеза.

Француска ротира трупе кроз Естонију од 2017. у оквиру НАТО-ове појачане присутности. Заједничка тактичка група смештена је у Тапи у средњој Естонији. Након руске инвазије Макрон је појачао мисију на 300 војника. Они делују уз трупе из САД-а и Уједињеног Краљевства - које предводе борбену групу НАТО-а у овој земљи.

Француска војска није ту да обучава ЕДЛ, већ да се навикне на ратовање високог интензитета са савезницима, рекао је капетан Матју, припадник француске јединице послате у Естонију посебно због вежбе.

"Главни изазов су средства комуникације, будући да користе незаштићене Моторолине мобилне", објаснио је Матју.

ЕДЛ је основан 1918. када је Естонија изборила своју независност од распадајућег руског царства, а поновно је успостављен 1990. када је Естонија обновила своју независност од распадајућег СССР-а. Организација окупља волонтере који желе да бране свој округ у случају напада, с укупном снагом од 18.000 припадника под контролом министарства одбране. Војници-добровољци код куће држе пушке и митраљезе, а викенде проводе тренирајући борбене вештине и вештине преживљавања.

„Добро је бити спреман и добро је показати да смо спремни"

У округу који укључује Сарема, 2.400 од 43.000 локалних становника припада ЕДЛ-у - што је највећи проценат у земљи. "Добро је бити спреман и добро је показати да смо спремни", рекао је поручник Сандер Пиелберг, који се придружио лиги пре десет година. Сарема је један од стратешких естонских острва у Балтичком мору који омогућава приступ Финском заливу и другом највећем граду Русије Санкт Петербургу.

Ратна вежба коју спроводе укључивала је освајача опремљеног тешким оружјем и оклопним возилима који су стигли преко југоисточне луке Монту како би заузели и контролисали полуострво који повезује луку с остатком острва. Вежба се изводи у острвским шумама и саобраћајницама, у близини насељених кућа.

Задатак ЕДЛ и француске групе је да зауставе инвазију и униште непријатељски радар. Како Естонци немају опрему за ноћно осматрање - а сунце залази рано, дан је кратак, - морају да се ослоне на Французе да их воде кроз мрак.

Поставља се питање – а шта ако не нападне, да ли улудо траће време и средства, а одговор је – ништа не сме да нас изненади…

Препознатљив одговор и понашање, зар не.

КООРДИНИСАНА АКЦИЈА РУСКЕ ВОЈСКЕ: Освојена битна територија, упориште украјинске армије пало

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА