Најновије

ИЗАЗИВАЈУ РУСИЈИ ДА ИНТЕРВЕНИШЕ! Ово може да буде лако нова припрема за сукоб

У сенци растуће глобалне напетости и дипломатске кризе између Русије и НАТО-а, војне снаге алијансе интензивно су учествовале у обимним војним вежбама у Литванији.

Вежбе, које су одржане крајем новембра и у раним данима децембра, усмерене су на подизање готовости и координацију војски у прибалтичким земљама у случају "одбране од руске агресије".

Поменуте активности су привукле пажњу због своје локације - у непосредној близини граница Калињинградске области и Белорусије, које су стратешки значајне за Русију. Овај географски избор за проведбу вежби изазвао је различите реакције, где неки виде ове вежбе као легитимну припрему за одбрану, док други указују на потенцијално провокативну природу и могућност појачавања напетости у региону.

Власти Литваније и других балтичких земаља истичу да је њихов примарни циљ јачање одбрамбених способности у светлу недавних геополитичких промена и изазова. С друге стране, Москва ове вежбе види као део продужене стратегије НАТО-а за учвршћивање свог присуства на руским границама, што би могло допринети додатној нестабилности у већ немирном глобалном контексту.

МЕДВЕДЕВ: Запад је суштински ушао у рат са Русијом

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА