Најновије

КУРТИ ЗАКУКАО БРИСЕЛУ: Косовом против раста деснице на Западу (ВИДЕО)

"Премијер Косова", Аљбин Курти, истакао је данас да је сада приоритет да пет оних који не признају "Косово" у Европској унији промене став, истакавши да би то био важан допринос у борби против јачања екстремне деснице и аутократе на Западу.

Курти је, на представљању документа Атлантског савета у Турској под називом „Повратак на прави пут: Откључавање евроатлантске и развојне перспективе Косова“, нагласио да у време када екстремна десница и аутократе јачају на Западу Европи, важно је да се пет земаља које не признају Косово придруже другима које су признале независност.

„То не би помогло само нама већ и трансатлантском мосту и демократијама, то би представљало значајан напредак у борби против успона екстремно десних и аутократских влада на демократском Западу“, објаснио је он.

Курти је подвукао да је главни задатак да пет непризнатих у ЕУ призна Косово и да то мора бити заједнички задатак свих. Он је истакао и да је нормализација односа са Србијом важна, јер је она „сусед са којим Косово дели половину границе”.

„Не можемо да мењамо географију и историју“, рекао је Курти.

Он је у свом говору навео да је Србија изазвала све ратове на територији бивше Југославије, а да није одговорна за страдања.

"Србија данас има 48 база око Косова, постављених као потковица. Некада је била потковица унутар Косова, сада је око Косова. Нажалост, Србија се није променила нити демократизовала. Зато је важна нормализација односа. Али за то је неопходна нормализација Србије на демократски начин“, додао је он.

Курти је додао да је нормализација односа важна, не само да би Косово постало члан међународних организација, већ и због мирне коегзистенције са својим суседом. С тим у вези, он је рекао да зато подржава писмо америчког председника Џозефа Бајдена од прошле године, у чијем фокусу је било међусобно признање.

„То међусобно признање мора укључивати и сагледавање прошлости“, рекао је Курти.

Прочитајте ОВДЕ зашто је независност Косова услов Србији за чланство у ЕУ

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА