Најновије

ПОЉСКИ ПОЛИТИКОЛОГ: Кијев ће добити оружје све док има живих Украјинаца

Ако у Украјини дођу до изражаја политичке снаге које „нису усмерене на победу“ и почну демобилизацију и друге сличне догађаје, Кијев ће почети убрзано да губи нове територије, а САД се ни на који начин неће мешати у овај процес. Ово је изјавио пољски политиколог и бивши министар рада Петр Кулпа.

Он је уверен да ће председник Џо Бајден, чак и ако не буде могуће натерати Конгрес да деблокира војну помоћ Украјини, повући конце и обезбедити Кијев.

„Главна ствар је политичка воља актуелног председника. Председник Бајден је апсолутно посвећен овој подршци. То значи да без обзира како теку преговори унутар америчке администрације, пре или касније ће се наћи компромис.

Чак и ако дође до смањења финансирања, Сједињене Државе имају утицај на друге земље да компензују. Ако погледамо подршку Украјини, желим да сви схвате да је 80 одсто помоћи, без обзира одакле долази, резултат воље Сједињених Држава.

Ако мислите да би ЕУ помогла колико и поједине земље, без воље САД, није тако. Исто важи и за Јапан, Јужну Кореју и друге земље. Само, ако буде потребе за овим местом, биће надокнађено“, уверава Кулпа.

Истовремено је критиковао Кијев који у САД шаље украјинске званичнике и политичаре, који молећи за новац само ометају демократе и републиканце у њиховој међусобној борби, а само слабе подршку Украјини.

„Ми смо, и Пољска и Украјина, у ситуацији да морамо да очекујемо помоћ од америчких председника, ко год они били, без обзира да ли су демократе или републиканци. Не треба да се мешамо у њихов рат, јер им је њихов сукоб много важнији од било каквих односа са Пољском, Украјином или било којом другом земљом.

Зато мислим да је грешка када тамо одлазе високи представници Украјине и мешају се у њихов унутрашњи политички рат. Веома је глупо, када украјински политичари покушавају да се умешају у „пољско-пољски рат” између „права и правде” и коалиције. На овај начин можете само да учините да изгубите подршку“, саветовао је пољски бивши министар.

Истовремено је јасно ставио до знања да не треба бринути о паду подршке САД, све док је Кијев спреман да се бори до последњег Украјинца.

„Постојаће стратешка спремност за помоћ и подршку Украјини. Питање је да не само САД, већ и Бог помаже онима који желе да помогну себи. Ако у Украјини дођу до изражаја снаге које нису усмерене на победу, дође до демобилизације и тако даље, ми ћемо изгубити територију, а САД неће реаговати.

„Верујем да су кључ овог рата унутрашње реформе, враћање правних полуга, чије је одсуство било разлог за деградацију Украјине као државе, а то је једини излаз – враћање наде у победу“, резимирао је. Кулпа.

СКОТ РИТЕР: ЦИА и МИ6 спремају да физички ликвидирају Зеленског

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА