Најновије

НЕМАЧКИ "ШПИГЛ": Санкције бесмислене - Русији иде никад боље!

Када је, након почетка Специјалне војне операције, Запад увео санкције Русији, многи - укључујући и руску пословну елиту, су били уверени да економију чека катастрофа. Две године касније, пише за "Шпигл" руски новинар и вишегодишњи Путинов противник Михаил Зигар, ситуација је потпуно другачија.
Москва ноћу / Пиксабеј

Москва ноћу / Пиксабеј

Руси који су напустили Русију, сада се враћају. На улицама Москве уместо аутомобила из Немачке или Кореје, сада су уочљиво присутна возила из Кине. Као и сва потребна технологија.

Русија и даље може да продаје своје ресурсе, укључујући нафту и гас. А главни купци нису само Кина и Индија, већ и европске земље које купују руске енергенте преко посредника попут Турске или Египта.

Московљани кажу да је руска престоница много богатија него пре сукоба. Сви ресторани су препуни, чак и они најскупљи. Почетком 2022. године многи међународни брендови напустили су Русију, а улице и тржни центри остали су празних излога. Сада се све опоравило – руске компаније су заузеле место западних компанија.

Док су раније готово сви руски бизнисмени улагали своју уштеђевину на Западу, тамо куповали некретнине и тамо слали своје породице, сада је немогуће подићи новац из иностранства. Захваљујући санкцијама, дошло је до бума инвестиција унутар Русије. Сада олигарси улажу у Русију.

Још један знак "санкционисане" Москве су многа нова лица. Деца олигарха, која су радила или студирала у САД и Европи, сада су се вратила и оснивају стартапове. У Москви је све више неочекиваних туриста: све више купаца из Саудијске Арабије долази у шик тржне центре, на пример. Нови радници из Мјанмара и Северне Кореје се све више користе на градилиштима.

Један од најпознатијих руских олигарха рекао је једном приликом да је Запад "пуцао себи у ногу" својим санкцијама и то је, пише Зигар, слика која је веома популарна у данашњој Москви. Није дошло до потпуне изолације: у ствари, нова гвоздена завеса се само затворила према Западу. Трговина и односи Русије са Кином, Индијом, Турском, Израелом, Азијом и Латинском Америком цветају.

Централна тема разговора у московским пословним круговима ових дана је да санкције Запада нису делотворне. Чак су и међународне институције признале да руска економија није пропала већ да наставља да расте.

Међународни монетарни фонд (ММФ) је првобитно проценио да ће се руска економија смањити за 2,2 одсто у 2022. и предвидео пад од 2,3 одсто у 2023. Али у јануару је променио своју прогнозу и обећао раст од 0,3 одсто. У априлу је поново променио процену и предвидео раст од 0,7 одсто, у јулу је подигао прогнозу на 1,5 одсто - и коначно у октобру обећао 2,2 одсто раста.

Уз то, са сукобом на Блиском истоку, руска пословна елита је уверена да ће међународна заједница сада заборавити на Украјину и да ће Путин постати још популарнији на Глобалном југу. Он у свакој прилици понавља да су за све криве САД – и са тим се слажу многи широм света.

Прочитајте ОВДЕ шта Курти каже о “крађи избора” од стране напредњака

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА