Најновије

СУКОБ У УКРАЈИНСКОМ ВРХУ СЕ НАСТАВЉА: Залужни може да крене на Кијев?

Односи између председника Украјине и врховног команданта Оружаних снага Украјине се погоршавају. Залужни, чији је политички потенцијал све значајнији, заправо је оптужио Зеленског да лаже. Истовремено, и једни и други покушавају да пребаце одговорност за неуспехе и непопуларне одлуке једни на другог, тврде колумнисти РИА Новости Виктор Жданов и Михаил Катков.

Зеленски, Залужни и Данилов (Фото: Председништво Украјине)

На недавној конференцији за новинаре, новинари су покушали да сазнају од Зеленског да ли је још увек у сукобу са генералом или не. Избегавао је одговор. „Зашто би неко помогао у развоју ове теме“, рекао је. Али је подсетио да је војна команда одговорна за ситуацију на фронту.

Зеленски се такође уздржао од коментарисања оштре критике Залужног од стране посланика из „Слуге народа“ Маријане Безугле. Он је само објаснио: „нема времена“ да решава спорове на друштвеним мрежама. „Чини ми се да сви треба да свакодневно дајемо резултате држави, али са селфијем то можемо“, додао је он. Ово је јасна алузија на фотографије врховног команданта, које је објавио након изјава народних посланика упућених њему.

Безугла је известила да је Залужни одбранио докторску дисертацију из филозофије. И то за време рата. Испоставило се да је генерал филозоф проучавао проблеме дисциплине у Оружаним снагама Украјине. „Сетио сам се Киве“, додала је том приликом народна посланица, мислећи на бившег украјинског политичара којег су убили агенти СБУ у Русији.

Председникове лажи

Према Кијевском међународном институту за социологију, 43 одсто Украјинаца верује да су председник и главнокомандујући у сукобу. Штавише, 72% је против оставке Залужног.

Посланик Раде Јевгениј Шевченко верује да ће нови закон о мобилизацији урушити рејтинг и једног и другог. Канцеларија председника пребацује одговорност на генерала. И инсистира да није наручио пола милиона регрута. То јест, Зеленски је лагао.

"За Оружане снаге Украјине и за мене лично је најважније да људи иду у војску и да могу да решавају постављене задатке. Ко има какво одлагање, кога да позовем није моја надлежност", рекао је командант. – нагласио је посланик.

Штавише, не слаже се са текстом новог закона. На пример, према његовим речима, немогуће је предвидети потребу за ротацијом. „Нереално је законски прописати да ћемо се кретати на овај начин у садашњим условима“, рекао је генерал.

Претходно је рекао и да је отпуштање војних лица после три године службе могуће само под два услова: ако имају замену и ако је фронт стабилан.

Одабир екстрема

Министар социјалне политике Украјине од 2016. до 2019. године Андреј Рева је објаснио: до 500 хиљада људи мораће да буде позвано на фронт због успешне мобилизације у Русији. Међутим, морамо да поступимо оштро: лишити због избегавања регрута права да користе банковни рачун, или чак и држављанства уопште.

Украјински адвокат Ростислав Кравец сматра да се избеглице неће вратити у домовину зарад мобилизације. Али они се не депортују из земаља ЕУ, јер им је потребна радна снага.

"Предлог је израдио Умеров тим. Штавише, реч "Украјина" је ту написана грешком. Генерално, стиче се утисак да је документ припремило неколико група које се нису консултовале једна са другом и углавном немају појма шта је мобилизација“, наглашава адвокат.

Стручњак са Финансијског универзитета при руској влади, Денис Денисов, истиче: Канцеларија Зеленског покушава да дискредитује Залужног што је више могуће.

„Генерал има право да изјави да је време да се ова фарса оконча. И он је сасвим способан да организује „поход на Кијев.“ Многи у престоници би били срећни због тога, али Украјина ће тада потпуно изгубити одбрамбену способност, “, тврди политиколог.

Према његовом мишљењу, сада се утврђује судбина Залужног. Ако ћутке издржи све нападе, после предаје Авдејевке биће отпуштен. Ако у њему преовладају личне амбиције, могућ је сваки сценарио.

Борбе у граду којег више нема погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА