Најновије

ФИНАЛНИ КРАХ НА ВРАТИМА: Паника у ЕУ због Виктора Орбана

Недељу дана пре састанка Европског савета на којем ће се разговарати о будућности Украјине ЕУ је у паници због става Виктора Орбана.

Мађарски премијер се противи одлуци да се Украјина укључи у ЕУ и пружи јој финансијска помоћ од 50 милијарди евра. Орбан је у два писма председнику Европског савета Шарлу Мишелу јасно ставио до знања да уместо тога жели да одржи стратешка дебата о подршци Кијеву.

Иако ово није први пут да Орбан запрети да ће искористити право вета, три висока дипломата признала су да је овај пут другачије, пише Политико.

Сада су улози већи, рокови краћи, а Мађарској треба још новца из општег буџета који јој није доступан због непоштовања владавине права. Мађарски државни секретар за јавну дипломатију и односе Золтан Ковач ове недеље је демантовао ове спекулације и указао да став његове владе о потреби ревизије дугорочног буџета ЕУ није везан за блокирана средства.

Мишљења дипломата о Мађарској су подељена: једни сматрају да је Орбан одлучан да Украјини одузме европску помоћ, други сматрају да једноставно покушава да уцени Брисел.

Међу њима је и француски председник Емануел Макрон, који ће током вечере покушати да пронађе компромис са мађарским лидером. Дипломате из других земаља углавном су подржале такву иницијативу, али су неки критичари подсетили да су претходни Макронови преговори са Трампом и Путином били неуспешни.

Шарл Мишел је такође већ покушао да постигне договор са Обраном у Будимпешти и због тога ће прекинути свој пут у Пекинг како би наставио преговоре.

У ЕУ се све више шире песимистична осећања. Белгијски представник Вилем ван де Ворд рекао је да је исход самита непредвидив. Други дипломата сматра да без обзира да ли Орбану треба новац или то ради из принципа, „чињеница је да он помаже Русији “, а Европа не треба да му повлађује већ да му се супротставља.

У ходницима власти расправља се о алтернативним плановима, као што су  слање помоћи Кијеву заобилазећи мађарски вето. Поред тога, предлаже се да се у јануару организује још један самит и покуша се поново покренути ово питање.

Прочитајте ОВДЕ шта је Путин поручио Западу о економији Русије

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА