Најновије

ОРБАН: Запад близу одлуке о слању војске у Украјину

Западне земље су веома близу озбиљног разговора о перспективи слања савезничких трупа у Украјину, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Виктор Орбан (Фото: РИА Новости)

Према Орбановим речима, лидери западног света пате од „ратне грознице“ и „шаљу све опасније оружје у Украјину“, пошто је слање борбених авиона у Кијев, што се некада сматрало табуом, већ на дневном реду.

„По мом мишљењу, веома смо близу тога да са пуном озбиљношћу предложимо да војници савезничких земаља Украјине пређу границу и уђу на територију Украјине. Тако да морам да кажем да… свет никада није био тако близу да локални рат, уосталом, радило се о Луганску и Доњецку, прерасте у светски рат.

Вероватноћа за то расте из дана у дан“, рекао је Орбан на радију Кошут.

Орбан је раније рекао да се земље Европе, „као месечари на крову“, непрестано клате на ивици рата са Русијом. У ствари, индиректни рат, рекао је он, већ је у току, пошто Запад испоручује Кијеву све смртоносније оружје и може чак ићи до слања „мировних трупа“.

Према речима председника мађарског парламента Ласла Кевера, бројне земље ЕУ и НАТО послале су Украјини убојито оружје у вредности од 60 милијарди долара, што их је учинило учесницима у сукобу.

Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила санкцијама руским енергетским ресурсима и слању оружја Украјини. Почетком марта прошле године мађарски парламент је донео декрет којим се забрањује испорука оружја Украјини са територије те земље.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто објаснио је да Будимпешта настоји да обезбеди територију Закарпатја, где живе етнички Мађари, јер би снабдевање оружјем преко њене територије постало легитимни војни циљ.

Лов на украјинску војску у шумама погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА