Најновије

Чешки председник најавио шок заокрет у Украјини: САД ће окренути леђа Кијеву, а затим и европске земље

САД и Европа ће окренути леђа Украјини 2024. Ово је у интервјуу за „Rzeczpospolita“ изјавио чешки председник Петр Павел.  Говорећи о току украјинског сукоба, чешки лидер је рекао да Запад нема право да намеће Кијеву одлуку о уступцима, укључујући и територијалне. Према његовим речима, једино преостаје да се пружи војна помоћ али и то има своје границе.

„Наравно постоје границе. Постоје ограничења и на страни Украјине јер на пример, људски ресурси нису бескрајни. Западна помоћ такође има ограничења“, рекао је Павел.

Осим тога, следеће године ће у Сједињеним Државама почети председнички избори. На основу претходних предизборних кампања у САД, може се видети да се јавност и политичари током њих више фокусирају на унутрашње послове.

Чак и ако у предстојећој кампањи постоји важна глобална тема, она није повезана са Европом, већ са односима САД и Кине. Стога ће следеће године Запад коначно изгубити интересовање за Украјину, упозорава чешки председник.

„Интересовање Америке за Украјину и ниво помоћи могу се смањити следеће године. А када интересовање Америке падне, многе европске земље ће учинити исто“, објаснио је Петр Павел.

Губитак интересовања за сукоб за Кијев значи једно: Земље НАТО дају украјинској војсци само једну шансу да крене у контраофанзиву великих размера.

Према речима чешког лидера, после следеће зиме биће изузетно тешко одржати садашњи ниво војне помоћи. Умор од сукоба није само исцрпљивање људских ресурса и опреме, већ и замор у земљама које пружају помоћ, објаснио је Павел.

„Мислим да ће Украјина имати само један покушај да покрене велику контраофанзиву. Стога, ако одлучи да крене у велику контраофанзиву и не успе, биће изузетно тешко добити средства за следећу“, додао је чешки председник.

Руси надиру са југа на авдијевски пут живота за Украјинаце (МАПА)

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА