Најновије

АМЕРИЧКА ВОЈСКА СТИЖЕ У СРБИЈУ: Да ли се крши војна неутралност?

Међународна вежба која ће се одржати у јуну није војно приближавање Србије САД, ради се о обавезама у вези учешћа ВС у мултинационалним операцијама.

Америчка војска (Фото: flickr)

Међународна војна вежба „Платинасти вук 23”, на којој ће уз војнике Србије и САД учествовати њихове колеге из још десет партнерских држава, биће одржана од 16. до 30. јуна ове године на југу Србије. Иако то за сада није прецизно наведено, вежбе „Платинасти вук” се се до сада увек одржавале у бази „Југ” код Бујановца и на војним пологонима у околини.

Иако су ове вежбе вишегодишња рутина, овог пута је „Платинасти вук 23” привукао посебну пажњу будући да је Србија, након избијања рата у Украјини, прогласила мораторијум на учешће у међународним вежбама, али не и у мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ. А ово увежбавање војника је управо припрема за њихово учешће у мировним мисијама.

Како за „Политику” објашњавају у Министарству одбране, закључком Владе Србије од 16. марта ове године одобрена је реализација међународне тактичке вежбе „Платинасти вук 23”, чиме је та вежба изузета из мораторијума на планирање, припрему и реализацију вежби са страним партнерима у земљи и иностранству. 

„Разлог за доношење овакве одлуке је испуњавање преузетих обавеза Републике Србије у вези са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама. Циљ ове вежбе је одржавање постигнутог нивоа интероперабилности јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама. Напомињемо да је и даље на снази Закључак Владе Републике Србије од 27. фебруара 2022. године, којим се прекидају и одлажу све активности у вези са вежбама са страним партнерима”, наводи се у одговору Министарства одбране на питање „Политике”

Министар одбране Србије Милош Вучевић је за Телевизију Б92 истакао да у томе „нема никавих скривених сигнала и порука или пробних балона”, односно да Србија не напушта курс војне неутралности.

„То је највећа међународна војна вежба на територији Србије и то није никакав део тајне нити је сакривено... То је јавна одлука Владе Србије од пре две недеље да се одбори та једна вежба”, рекао је Вучевић, преноси Бета.

Војни аналитичар Владе Радуловић за „Политику” каже да је вежба „Платинасти вук 23” резултат ранијих договора и преузетих обавеза.

„Овакве активности, без обзира на мораторијум, су од изузетног значаја за наше оружане снаге јер војска мора вежбати и радити на интероперабилности, нарочито имајући у виду да са појединим земљама чланицама НАТО-а учествујемо у мировним мисијама УН и ЕУ. Све то доприноси бољем међународном угледу земље и даљем јачању ВС – то је највећи бенефит. Остало су спекулације и и покушај да се једно професионално војничко питање измести на поље политике. Због тога не бих превише мистификовао најављену вежбу”, исиче Радуловић.

Поновно ангажовање Србије у међународним војниим вежбама је у марту наговестио виши саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле, када је на Твитеру захвалио председнику Србије Александру Вучићу због конструктивног приступа на разговорима ЕУ, Београда и Приштине у Охриду, као и због „поновног ангажовања са САД у одбрамбеним војним вежбама” при чему је написао и речи „Платинасти вук”.

Организатор ових вежби је Војска Србије, уз подршку Европске команде Оружаних снага САД. Америка је значајно помогла развој базе „Југ”, односно Центра за обуку јединица за мултинационалне операције. Међу досадашњим учесницама вежби су углавном биле земље Балкана али и Француске и Велике Британије.

ПОКС: Вежба са НАТО крши неутралност

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) сматра да одлука Владе Србије да нареди двонедељну војну вежбу "Платинасти вук" српске војске са НАТО снагама у јуну представља кршење војне неутралности Србије, саопштио је данас ПОКС.

"Упркос мораторијуму на војне вежбе са страним војскама док траје рат у Украјини, Влада Србије је одлучила да нареди нашој војсци војну вежбу са снагама НАТО пакта које су директан учесник војног сукоба са Русијом у Украјини", рекао је председник ПОКС Војислав Михаиловић.

Додао је да осим што је то акт непријатељства према Русији, представља и кршење одлуке Србије о војној неутралности.

"Чињеница да је ову вежбу у јавности најавио амерички изасланик Дерек Шоле отклања сваку сумњу по чијем налогу ће се она догодити", казао је Михаиловић и нагласио је да то представља велико понижење за српски народ и државу, јер се дешава на годишњицу од Кумановског споразума из 1999. године, када се српска војска повукла са Косова и Метохије.

Михаиловић је истакао да након најава санкција Русији министара Владе Србије, сада смо сведоци још јаснијег стављања на страну непријатеља Русије, што ће изазвати велике последице по српски национални интерес.

Извор: Политика/ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА