Најновије

КРАЈ БРИТАНСКЕ ИМПЕРИЈЕ: Земље Комонвелта траже од краља Чарлса оно шта им припада

Активисти траже од британског краља Чарлса III да Јужној Африци врати највећи познати дијамант на свету, који се налази на жезлу које ће Чарлс држати током предстојећег крунисања.

Краљ Чарлс (Фото: Јутјуб)

Они су поручили да дијамант, познат као „Велика звезда Африке” и који је исечен из највећег сировог дијаманта Кулинан I, треба да буде враћен у земљу одакле је и однесен 1905. године.

Драгуљ има масу од 530 карата, односно 100 грама, и тадашњем Краљу Едварду VII га је поклонио Луј Бота тадашњи премијер колонијалне владе у Трансвали.

У складу са глобалним наративом, како преноси Тајмс, о враћању уметничких дела и артефаката које је Британија кроз историју износила из земаља широм света, као што је бронза из Бенина у Нигерију и мермер из Грчке, неки историчари и антиколонијални активисти позивају да дијамант буде враћен у Јужну Африку.

„Дијамант треба да дође у Јужну Африку. То треба да буде знак нашег поноса, нашег наслеђа и наше културе”, рекао је јоханесбуршки адвокат и активиста Мотуси Каманга, који је покренуо онлајн петицију која захтева повратак дијаманта, а коју је до сада потписало 8.000 људи, пренео је Танјуг.

Пре прошлогодишње државне посете председника Јужне Африке Сирила Рамафозе Лондону, активисти су претходно тражили од краљице да не носи мањи дијамант, док је синдикалиста Звелинзима Вави, чији је отац радио у рудницима за време апартхејда, рекао да би, ако би дијамант носили краљица или будући краљ, то „било као пљување у лице Јужноафриканцима”.

Тајмс наводи и да је крунисање убрзало планове јамајчанске владе за референдум о томе да ли да задржи краља на челу државе, рекла је министарка за правна и уставна питања Јамајке Марлен Малаху Форте.

Она је навела да је тој карипској земљи Чарлс „стран колико он то може бити”, и да је „дошло време да се британски монарх уклони из устава острва”.

Она сматра да ће се то догодити већ следеће године.

Према анкети, грађани у шест од 15 земаља Комонвелта које признају краља као шефа државе гласали би да постану републике.

Канада, Аустралија, Бахами, Јамајка, Соломонска Острва и Антигва и Барбуда би гласали за постајање република ако би референдум био одржан сутра, показало је истраживање лорда Ешкрофта.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА