Најновије

КАКВА ЗМИЈСКА ИГРА УКРАЈИНЕ: Ево шта користе да нападну Русију по дубини

Ван свих правила.

Украјина је користила коридоре организоване у оквиру прехрамбеног споразума у војне сврхе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући тврдње да је Кијев ове коридоре могао да искористи за напад на Кримски мост 17. јула.

„Нећу говорити ништа конкретно о овоме. Али знате да је наша војска више пута говорила да Украјина користи поморске коридоре у војне сврхе. Чак и да узмемо ову зону, да тако кажемо, у којој се спроводи прехрамбени споразум. То више ни за ког није тајна, то је очигледна чињеница да ову зону кијевски режим користи у војне сврхе. Ово је веома важан аспект који такође не треба заборавити“, оценио је Песков.

Он је додао да постоје безбедносни ризици прехрамбеног споразума без Русије и то треба узимати у обзир.
„Овде је, наравно, питање које треба да прокоментарише наша војска, јер се ради о зони која је директно близу борбених дејстава. И без одговарајућих гаранција ту настају одређени ризици.

Стога, ако се нешто буде формирало без Русије, онда се ови ризици морају узимати у обзир. Не можемо рећи у којој мери и које земље су спремне да преузму те ризике“, рекао је Песков новинарима.

Коментаришући изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена о наводном непоштеном повлачењу Москве из прехрамбеног споразума, Песков је нагласио да се у Кремљу не слажу са том тврдњом.
„Русија је испуњавала своје обавезе и неколико пута продужавала овај споразум, упркос чињеници да услови ових споразума према Русији нису реализовани. И у том случају непоштеним треба назвати став европских држава“, рекао је портпарол.

Како је навео, прекид прехрамбеног споразума није кривица генералног секретара УН Антонија Гутереша.
„То није кривица господина Гутереша или УН. Ми веома ценимо улогу господина Гутереша у закључивању ових споразума и ценимо напоре господина Гутереша у покушају да убеди европске земље да испуне обавезе које су преузеле. Али, нажалост, то се није догодило, тако да је реч ‘непоштен’ апсолутно применљива на европске земље“, рекао је Песков новинарима.

Прехрамбени споразум прекинут је 18. јула. У понедељак је Русија обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење. Русија ће се одмах вратити имплементацији иницијативе чим њен руски део буде испуњен, рекао је Песков у понедељак.

Председник Русије Владимир Путин раније је приметио да услови споразума нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље нису намеравале да испуне своја обећања. Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да се Кијев нада да ће наставити са испорукама жита преко Црног мора без учешћа Русије, а Кијев чека званичну потврду спремности од УН и Турске.

ПОКУШАЛИ ПОНОВО ЖЕСТОК НАПАД НА КРИМ: Напад групације могао бити кобан

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА