Најновије

СТИГЛО ЈЕЗИВО НЕВРЕМЕ У СРБИЈУ: Брисачи не могу да постигну, руши се дрвеће, МУП се огласио (ВИДЕО)

Заиста језиво невреме.

МУП упозорава на опасност од јаког ветра, обилних падавина, удара грома и могућег града и апелује на грађане да се придржавају мера.

ШАМАРЧИНА ЗА ПАМЋЕЊЕ! УН стао на страну Русије

Уколико се грађани налазе у затвореном простору, потребно је обезбедити све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или јаке кише и изазову материјалну штету или повреде грађана.

Такође је потребно обезбедити прозоре и спољна врата и затворити сва унутрашња врата, као и избегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, јер су они добри проводници.

Уколико се грађани за време невремена затекну на отвореном, потребно је склонити се од било којих високих објеката (јарбола, стубова, кула) и имати на уму да је безбедна удаљеност од ових објеката једнака њиховој висини.

"Такође, важно је избегавати високе објекте, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и далеководе. Неопходно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сести на земљу и избегавати стајање у близини објеката или аутомобила у које се не може ући као заклон", наводи се у саопштењу.

ПРВИ КАДРОВИ УХАПШЕНОГ СТРЕЛКОВА: Снимак стиже из суда у Москви (ВИДЕО)

Уколико се грађани нађу у шуми, треба да потраже заштиту испод грања ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору.

„Неопходно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворених поља, врхова и планина, обала, ровова или других влажних места.

Немојте прелазити воду или пливати. Не препоручује се држање кишобрана или других проводних металних предмета у рукама (палице за голф, штапови за пецање итд.) и избегавање близине металних предмета, бицикала, опреме за камповање итд.

Не треба да стојите усправно, већ да чучнете или се бар сагнете, не додирујући тло рукама, а ако сте у групи, између себе треба да држите растојање од пет метара“, рекли су из МУП-а.

Наводи и да ако се налазите у аутомобилу за време јаког невремена, аутомобил треба да зауставите поред пута даље од далековода и дрвећа које може да падне на аутомобил, да останете у аутомобилу и да упалите паркинг светла док невреме не прође, затворите прозоре и не додирујете металне предмете у аутомобилу и избегавате поплављене путеве.

Из МУП-а подсећају да је Републички хидрометеоролошки завод издао упозорења о временским непогодама на територији Републике Србије за 21. и 22. јул.

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА