Најновије

КО ЈЕ ТО СТИГАО У СРБИЈУ: Зашто Вучић и држава морају никад опрезније

То што га је Британија распоредила баш у Србију могло би сугерисати да Уједињено Краљевство планира агресивнију политику према нашој земљи, сматра дугогодишњи дописник из Лондона Синиша Љепојевић

Са озбиљном биографијом коју је градио на пословима у министарству одбране и у другим безбедносно обавештајним областима, у Србију је, на место британског амбасадора стигао Едвард Фергусон који је данас званично ступио на функцију предавши акредитиве председнику Александру Вучићу.

Први дан у Београду, нови представник Велике Британије искористио је, судећи по његовом Твитер налогу, да одведе децу на ћевапе и подсети се чувене певачице Ејми Вајнхаус која је свој последњи концерт одржала на београдском Калемегдану.

Фергусон се изгледа мало опустио пре посла, иако његово искуство сугерише да му у Србији, убудуће неће бити превише времена за опуштање с породицом, испробавање гурманлука и обиласке туристичких атракција.

"Опрезно с њим"

"Познајем га као човека који је нетолерантан у разговорима, не прихвата туђа мишљења и мисли да је једино он у праву и да једино он све зна. Србија треба да буде врло опрезна са њим, и у сваком случају могу да гарантујем да он није наклоњен Србији. Сигурно је за амбасадора послат баш он јер Британија планира да радикалније решава питање Косова. Јер види се тамо да Курти више не слуша Американце, и да су Британци и Немци у тој причи истурени до краја", поручује Козомара.

Саговорник РТ Балкан, подсећа и да његову теорију потврђује и чињеница да је Британија као специјалног изасланика за Балкан прошле године послала пензионисаног генерала Стјуарта Пича.

"Зашто би слали генерала да се бави политичким питањима. Зар толика земља нема искусног политичара за изасланика? Сигурно припремају нешто што не иде на руку Србима", уверен је наш саговорник.

Професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја сведочи да Фергусон као амбасадор у БиХ није показао "ништа посебно" што је изван уобичајене политике на дијагонали САД- Велика Британија.

"Углавном је преносио поруке условљавања. Иначе је стандардна политика и Британије и Амеирке да људи који познају регион иду из земље у земљу региона. А амбасадор као амбасадор, нема он прилике да остави неки свој лични печат у послу. Јасно је само да ће се у сваком случају све ипак све сводити на амерички притисак", изјавио је Шолаја за РТ Балкан.

Према његовом мишљењу, Фергусоновим доласком тешко да се може очекивати нека промена у британској политици према Србији.

"Амбасадор земље спроводи политику која му је дата у оквиру концепција спољне политике земље коју представља и ту су веома мале могућности да он да неки лични печат. Адреса на којој се гледа како ће он радити, заправо је Форин офис", закључује Шолаја.

Стари знанац Сарајева, воли војску и ћевапе

Јер, реч је о човеку који је до прошле године, у амбасади Велике Британије у Вашингтону водио мрежу Министарства одбране коју је чинило око 1000 људи у 28 земаља, и био задужен за британско-америчку војну сарадњу у области стратешког планирања, нуклеарне политике, одбрамбене трговине, као и науке и технологије.

На Балкану није први пут, јер је, од 2014. до 2018. године, службовао као амбасадор у Босни и Херцеговини.

Министарству одбране се придружио још 2001. године где је радио као најближи сарадник министра одбране на операцијама у Ираку, а потом водио тим задужен за војне операције у Авганистану. Такође је, од 2012. до 2014. године, био шеф стратегије за Министарство одбране Уједињеног Краљевства, где је био одговоран за дизајнирање будућих оружаних снага.

Завршио је и класичне студије на Оксфордском универзитету, а затим и мастер студије стратегије и дипломатије на Лондонској школи економије и политичких наука 2013. године. Почасни је сарадник Института за стратегију и безбедност Универзитета у Ексетеру.

Фергусон ће, иначе, у Београду заменити досадашњу амбасадорку Шан Меклауд, прву жену која је у Србији представљала Британију на тој функцији, а за тај посао препоручивале су је деценије у дипломатији, као и искуство у дипломатским представништвима у Европи, од тога највише у Москви.

Њен наследник, међутим, стиже са прилично неуобичајеним искуством за једног амбасадора, тако да је тешко поверовати да ће му, уз све остале активности, и убудуће остајати времена за испробавање гурманлука и упознавање београдских атракција. Убудуће ће ћевапе јести само с ногу, јер чека га озбиљан посао.

Али, каква је његова мисија у Србији, и зашто Британија у Србију шаље експерта са искуством у безбедносно-обавештајном сектору?

Специјалне операције и разне комбинације
"Крајње је необично што он није службеник британског министарства спољних послова или Форин офиса, већ службеник министарства одбране. Не сећам се да је неко  ко је амбасадор имао такву каријеру. Он је верзиран за специјалне операције, војне операције и за сарадњу британских и америчких оружаних снага", чуди се новинар Синиша Љепојевић, напомињући да Фергусон долази из војничке породице и да му је и рођени брат активни официр.

То што га је Британија распоредила баш у Србију могло би сугерисати да Уједињено Краљевство планира агресивнију политику према нашој земљи, сматра саговорник РТ Балкан.

"Сигурно ће бити великих промена и у наративу и активностима амбасаде. Меклауд је, као каријерни дипломата, посао обављала са приметном мером и верујем да ће сад све бити много активније. Фергусоново именовање на амбасадорску функцију може да сугерише и да ће своју политику Британија сада спроводити кроз условно речено специјалне операције, разне комбинације, и најмање дипломатским начинима", уверен је Љепојевић истичући да је реч о веома способном човеку.

Саговорник РТ Балкан уверен је и да доласком Фергусона у Београд, Америка добија другог амбасадора- један је амерички, а други овај британски.

"У фокусу његовог ангажмана биће да се изврши притисак на Србију да се више приближи НАТО-у и да се одвоји од Русије, а касније и од Кине. И питање Косова, наравно, иде у том пакету антируске политике", закључује Љепојевић.

Да бисмо проверили чему Србија може да се нада с Фергусоном, проверили смо каква су искуства с његовим дипломатским методама имали у суседној Босни и Херцеговини.

Но, без обзира што су Срби са свим британским амбасадорима у БиХ имали поприлично напете односе због њихове једностраности и недипломатских петљања против Републике Српске, аналитичар Анђелко Козомара, јасно поручује да се Србија "није усрећила што је Фергусона добила за амбасадора".

"Очигледно је да припремају нешто везано са Косово и да им је потребан човек са војно- ратним искуством. Ми смо имали с њим таква искуства у БиХ, јер он је тај који је заговарао да се повећа број британских војника у оквиру Еуфора, и он је заговарао да армија БиХ изађе на границу са Србијом како би је наводно штитила од доласка миграната, док су све друге земље границу штитиле граничном полицијом. Он је човек који 'воли војску' али наравно своју и заговара милитаристички приступ решавању политичких проблема", изјавио је Козомара за РТ Балкан.

Саговорник РТ Балкан имао је прилику да лично упозна новог британског амбасадора у Србији, и да с њим разговара, иако та искуства не сматра неком привилегијом.

РАТ УЖИВО! Руси заустављени, снимљене велике изгибије (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА