Најновије

Велико археолошко откриће у Србији! (ВИДЕО)

Остаци насуканог брода који се према општим димензијама уклапа у димензије римских пловила пронађени су на три километара од простора античког Виминацијума током ископавања јаловине.

Виминацијум (Фото: Јутјуб)

Након два дана рада остаци добро очуване олупине брода су у потпуности ископани, а потом и до детаља документовани по правилима археолошке науке, саопштио је Археолошки институт из Србије.

Након што је техничар на багеру обавестио дежурног рударског инжењера, точак багера је заустављен и позвани су археолози из Археолошког парка Виминацијум.

Археолози Саша Реџић, Немања Мрђић, Младен Јовичић, Петар Којадиновић и Кристина Живковић су се недуго потом нашли на лицу места и одмах претпоставили да се највероватније ради о остацима древног насуканог брода.

Установили да је брод очуван у дужини од 13 метара.

- Он подсећа на бродове које су код нас коришћени од XI до XVII века. Овакве бродове су користиле све зараћене стране на Дунаву. По општим димензијама брод се уклапа у димензије римских бродова. Такви бродови су посвједочени и на Трајаном стубу у Риму који описује Трајанове ратове са Дачанима почетком 2. вијека - наводи се у саопштењу.

Чланови конзерваторске екипе на овој пројекту су Драгана Гавриловић, Кристина Поњавић и Михаило Мандрапа.

У наредним данима предстоји израда челицне конструкције са којом ће брод у целини бити пренијет у археолоски парк Виминацијум на даљу конзервацију и касније презеентацију.

- Са бродовима који су до сада нађени на Вимацијуму стајемо у ред са највећим музејима за бродове у Немачкој и Француској, што ће нам омогућити да имамо јединствени музеј на овим просторима - истичу из Археолошког института.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА