Најновије

САД ЋЕ ДА КУВА НА ЗАПАДУ: Путинова порука која одјекује светом

Проблеми на глобалном тржишту хране и енергената нису се појавили јуче и због ситуације у Украјини, него у време пандемије вируса корона када је Запад подржавао своје становништво штампањем новца, рекао је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници другог самита „Русија-Африка“.

„Потешкоће на прехрамбеном и енергетском светском тржишту нису настале јуче и нису настале због ситуације са Украјином. Оне су почеле да се појављују током борбе против пандемије вируса корона када су многе земље, укључујући индустријализоване земље, које су затварале предузећа из санитарних разлога, биле принуђене да на одговарајући начин подржавају своје становништво и своју производњу у различитим сферама индустрије. На који начин? Помоћу емисије новца“, рекао је Путин.

Он је истакао да је у време пандемије Америка штампала огромну количину новца – то је радила и ЕУ, додуше мање него САД.

„У САД су штампали новац и почели да га користе за куповину хране на светском тржишту и цене су одмах скочиле. То је било повезано са кратковидом политиком у области енергетике када су, без основа да рачунају на ефикасност алтернативних врста енергије, почели да занемарују угљоводонике, нису улагали у развој угљоводоничне енергетике“, рекао је Путин.

Како је додао, све је то довело до повећања цене енергетских ресурса, што се на крају одразило на цену ђубрива.

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА КАСЕТНИМ БОМБАМА НАПАЛА ТОКМАК: Има мртвих

„То је једна грешка за другом, то су фундаменталне ствари које су окренуле наглавачке ситуацију на тржиштима и хране и минералног ђубрива и енергетике. Ето где је узрок раста цена“, констатовао је Путин.

Он је приметио да данашњи догађаји у Украјини „у извесној мери стимулишу те процесе“, али да то није основни узрок.

„Основни узрок је у фундаменталним грешкама индустријализованих земаља у финансијској и енергетској политици. Ту је узрок поскупљења хране“, истакао је руски председник.

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА