Најновије

КА ГРАНИЦИ ИДЕ 100 ВАГНЕРОВАЦА! Ситуација је још опаснија, огласио се пољски премијер

Пољски премијер Матеуш Моравјецки саопштио је данас да влада у Варшави има информацију о кретању више од 100 плаћеника из руске приватне војне компаније „Вагнер” у правцу коридора Сувалки, граничног подручја између Пољске и Литваније који повезује Белорусију са руска балтичка ексклава Калињинград.

Сувалки коридор је стратешки веома важан и за НАТО и за Русију.

Пољски медији преносе да је Моравјецки ово рекао данас у граду Гливице.

Како се наводи, он је у свом говору подсетио да је Пољска скоро две године изложена сталним нападима на своју границу.

– Само ове године било је 16.000 покушаја имиграната да илегално пређу границу јер (руски председник) Владимир Путин и (белоруски председник) Александар Лукашенко покушавају да их доведу у Пољску, желе да их уведу у Пољску – рекао је Моравјецки.

Он је тада рекао да је "сада ситуација још опаснија".

– Имамо информацију да је више од 100 „вагнерових” плаћеника кренуло ка коридору Сувалки код Гродна у Белорусији – рекао је пољски премијер.

Моравјецки је ово оценио као "још један корак ка даљем хибридном задирању на пољску територију".

– Они ће вероватно бити прерушени у белоруске граничаре и помоћи илегалним имигрантима да стигну до пољске територије, да дестабилизују Пољску, али ће вероватно покушати и да се инфилтрирају у Пољску претварајући се да су илегални имигранти и то ствара додатне ризике – рекао је Моравјецки.

Један руски тенк против читаве украјинске колоне: Снимци невероватне битке (ВИДЕО)

Раније овог месеца британски Дејли мејл објавио је информацију пољске обавештајне службе да Русија планира да искористи борце „Вагнер” за инвазију на стратешки кључну зону која се протеже дуж границе Пољске и Литваније, а Андреј Картаполов је то потврдио у програму на Руска телевизија.заменик странке Јединствена Русија председника Владимира Путина.

– Јасно је да је „Вагнер” отишао у Белорусију да обучава белоруске оружане снаге. Али не само то. Постоји место Коридор Сувалки. Ако се нешто деси, овај коридор ће нам заиста бити потребан. Ударне снаге Вагнеријанаца у Белорусији спремне су да за неколико сати заузму овај коридор - рекао је резервистички генерал-потпуковник Картополов, председник одбора за одбрану у руском парламенту.

Његов план да заузме земљу "ударном песницом" погодио би ретко насељену територију, која је означена као Ахилова пета и слаба тачка НАТО-а.

Због тога што би могао да буде „прва контактна тачка“ у Трећем светском рату, коридор је означен као „најопасније место на земљи“.

Немачки генерал открио: Ова руска тактика је осујетила НАТО принципе ратовања

(Курир.рс/Полсатневс)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА