Најновије

ПОТПУНО ШОКАНТНО: Чију муницију то користе Украјинци на фронту?

Украјински војници су рекли за британски лист да је једна "пријатељска" земља "запленила" севернокорејске ракете са брода и предала их Кијеву

Украјинске снаге испалиле су севернокорејске ракете на руске положаје у Донбасу, пише "Фајненшел тајмс".

Новинару британског листа су дотичну муницију показале кијевске трупе које управљају вишецевним ракетним бацачем "град" у близини Бахмута, који се налази под руском контролом.

Ознаке на ракетама сугеришу да их је произвео Пјонгјанг осамдесетих и деведесетих година прошлог века, наводи "Фајненшел тајмс".

Како додаје, украјински војници су изјавили да су ти пројектили били "веома непоуздани", али да су и даље срећни што их имају усред несташице муниције међу кијевским снагама.

"Потребна нам је свака ракета коју можемо да добијемо", приметио је један од војника.

Упитани о пореклу ракета, војници су рекли да је једна "пријатељска" земља "запленила" севернокорејске ракете са брода и предала их Кијеву.

Саветник украјинског министра одбране Јуриј Сак је у изјави за ФТ предложио да је муниција можда заплењена од руске војске.

Британски лист пише да је "мало вероватно да ће Северна Кореја директно обезбедити муницију Украјини пошто Пјонгјанг подржава" руску војну операцију у Украјини.

"Њујорк тајмс" и неколико других америчких медија су, позивајући се на процене америчке обавештајне заједнице, писали да Москва набавља гранате и ракете од Пјонгјанга, док је портпарол Пентагона Пет Рајдер изјавио да САД имају "индиције да се Русија обратила Северној Кореји са захтевом за муницију."

РУСКА ЛИНИЈА ФРОНТА И ЗАПАД: Шта то покушавају али не иде

Да су ракете којих су се украјински борци докопали биле намењене Русији је, међутим, мало вероватно, јер их у том случају Пјонгјанг не би слао бродом, а посебно не кроз воде над којима контролу могу имати НАТО снаге.

У интервјуу за Си-Ен-Ен, руски амбасадор у ЕУ Владимир Чижов одбацио је те тврдње, сугеришући да су целу причу измислили западни медији.

Извештај "Фајненшел тајмса" долази након посете Пјонгјангу руског министра одбране Сергеја Шојгуа. Шојгу је том приликом истакао "богату историју сарадње" између Северне Кореје и Русије, изразивши уверење да ће те везе бити додатно ојачане.

Министар одбране РФ разговарао је са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном и другим највишим званичницима, прегледао најнапредније оружје Пјонгјанга и присуствовао војној паради.

РУСИ КРЕНУЛИ НАПРЕД! Померања на фронту у корист Русије (МАПА)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА