Најновије

ВУЧИЋ О БРИКСУ: Није долар случајно најснажнија валута!

БЕОГРАД - Уколико би у БРИКС ушле земље Блиског истока, УАЕ, Саудијска Арабија... то би по први пут била озбиљна алтернатива ономе што се зове колективни Запад, рекао је председник Србије, Александар Вучић, гостујући на телевизији Хепи.
Вучић (Фото: Скриншот)

Вучић (Фото: Скриншот)

Председник Србије истакао је да ако Емирати, Бахреин и Саудијска Арабија уђу у Брикс, иако је тај блок лабав, он мора имати заједничку валуту.

- Две ствари су важне. Зашто је та идеја популарна у многим земљама света? Србија је на европском путу, али и западни аналитичари сада виде буђење Брикса, а говорили су до сада да тај блок није представљао ништа. Ја код неких од тих људи, све сам их упознао, видим велику жељу да се промене ствари у свету. Упознао сам све лидере Брикса, осим Луле да Силве, надам се да ћу и њега упознати. Даље, колико год да су моћне земље Брикса, економски нису близу да буду алтернатива колективном Западу. Уласком заливских земаља, много тога се мења. Тада они постају економска алтернатива, и за део људи у Европи, и у северној Африци - каже он.

Вучић је рекао да се позиција Србије не мења, и да ми остајемо на европском путу, али да је за нас добро да чувамо односе са земљама Брикса.

Он је још једном поновио да остајемо на европском путу, али да не смемо да се правимо да не видимо ништа.

- Те земље већ хоће да наштете долару. А то је највећа сила на свету. Није америчко оружје ни "Абрамс" ни "Ф-16", већ долар. Само не желим да нико не потцени Америку. Увек бих радије прихватао њихов модел, у односу на модел Скандинавских земаља, који често није одржив. Американци су страшно вредни људи, и заслужено је долар најјача валута. Али сам сигуран да ће ако се Брикс договори о заједничкој валути, све у свету биће промењено. Тада ће нека нова памет и у Србији морати да гледа како ћемо и шта ћемо. Ја мислим да је циљ Србије пут у Европу. Људи овде мисле да им плате припадају, а не разумеју да оне зависе од инвестиција, које већином стижу са Запада. Ми не желимо да живимо у диктатури, већ у демократији, где нико неће убијати политичке противнике. Срби то неће, али морамо да пратимо шта се збива на другој страни света - рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Пентагон открио о наоружавању Украјине

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА