Најновије

ПУЧЕ НАЈВЕЋА ВУЧИЋЕВА ИДЕЈА? СНС то не сме и неће да призна или нешто треће?

Од помпезно најављеног стварања „великог државотворног и националног покрета за опстанак и напредак Србије“, како је нову организацију описао председник Србије Александар Вучић, прошло је скоро годину дана, а засад је једино познато како ће се покрет звати.

Први рок за формирање Народног покрета за државу Вучић је дао 19. септембра 2022. године и гласио је – у наредних шест месеци. Пред сам истек рока који је сам себи поставио, Вучић је за своју идеју затражио подршку органа Српске напредне странке.

„Потребне су нам све снаге добрих и важних људи, сваки глас мудрости, да пребродимо ово тешко време. Зато је важно да покушамо да направимо виши облик организације, где бисмо преузели тај терет организовања политичких активности, а били бисмо слободни много више него раније да сагледамо и уважимо ставове оних који нису у нашој организацији, а могу да помогну нашој земљи“, рекао је 10. марта тада још председник СНС Александар Вучић на почетку седнице Председништва и Главног одбора СНС.

Нови рок – крајем маја или почетком јуна
У игру потом улазе и грађани, које је 11. марта на страначком митингу у Врању председник позвао да се прикључе Народном покрету за државу, наводећи да ће та политичка опција бити формирана „крајем маја или почетком јуна“.

Вучић је тада поручио да ће бити део тог покрета, како је навео, „тима за који верује да мора да буде изнад странке“, али је додао да формирање покрета не значи гашење СНС.

„Када се покрет формира, крајем маја, почетком јуна – моја молба за вас је да размислите о томе да се прикључите том великом покрету, народном покрету за нашу једну једину државу Србију коју имамо, коју морамо сачувати за нашу децу“, рекао је Вучић у Врању.

Дошао је мај, који је донео и нови рок за формирање покрета. У оптицају више није био ни почетак јуна, већ крај месеца. Одређен је и конкретан датум – 28. јун.

„Верујем да за Видовдан можемо да направимо нешто“, поручио је Вучић 8. маја.

Исти термин председник Србије поменуо је и 26. маја на митингу СНС под називом „Србија наде“:

„Али већ за Видовдан, управо због кризе у којој се налазимо, а замолићу и СНС да буде стожер свега тога, крећемо у формирање Покрета за народ и државу.“

Миливојевић: Све мање заинтересованих да уђу у покрет
Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је за Н1 да пробијање „самозадатог рока“ за формирање новог покрета показује да избори неће скоро с једне стране, али и да има и друга група разлога.

„Очигледно да је све мање заинтересованих да уђу у такву врсту покрета у коме се даје блан мандат Вучићу да буде свевладар, очигледно да део коалиционих партнера владајуће коалиције није спреман да тек тако утопи идентитет својих странака и лидера тих странака у нешто што не знамо каква је. му је извесност“, сматра Миливојевић.

Међутим, неколико дана пре Видовдана Вучић је поново померио рок. Који пут – није лако избројати.

„Од Видовдана до септембра мислим да има довољно места и довољно времена да се уради добро. То мора да има нову вредност, то мора да има нови садржај“, истакао је Вучић 25. јуна.

Докле се стигло са оснивањем покрета које је било најављено за Видовдан, а затим померено за септембар, занимало је и новинаре Н1. Одговор је стигао у Вучићевом препознатљивом стилу.

„Што се ви секирате, ваљда би требало да сте срећни“
„Видео сам да су се насекирали у вашим медијима због тога. Па су рекли од велике приче ништа. Па, ваљда би требало да сте срећни због тога? Пропаде једна превара Вућићева, како сте то говорили народу. Шта се ви секирате због тога? За разлику од других људи који журе да би испунили неку форму, људи који се додворавају вашим медијима или неким другим медијима, ја то никад нисам радио нити ћу да радим. За мене су садржај и суштина увек важнији од форме“, поентирао је председник државе.

ЛЕТЕО КОМАНДИ ЦЕНТАР У ВАЗДУХ! Руси погодили много битну тему

Додао је и да је разговарао „са неким дивним људима за које верује да ће имати велику улогу у том покрету“.

„Радимо на платформи, када ћемо ту платформу објавити, да ли за десет или 15 дана, потпуно је свеједно“, истакао је Вучић, правдајући кашњење у формирању покрета бројним државним обавезама.

А од најављене платформе ни трага ни гласа већ 45 дана. И прича о Народном покрету за државу као да је замрла. Помену га, ту и тамо, тек коалициони партнери СНС – социјалисти и Јединствена Србија.

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је средином јула да би „учешће (те партије) у Народном покрету за државу било добро, прво за Србију, а онда и за СПС“.

„Имали бисмо тако нов, модеран облик сарадње са нашим главним партнером Српском напредном странком, са којом већ годинама спроводимо политику коју подржава огромна већина нашег народа“, рекао је Дачић.

Спремност за учешће у том покрету изразио је и лидер ЈС Драган Марковић Палма, иако је признао да Дачић и он позив нису добили.

„Позивам све да штите национални и државни интерес Србије. Тај Народни покрет за државу имаће задатак да каже где Србија може да иде, шта хоће, а шта неће“, рекао је Марковић. 

КИЈЕВ ГУРНУО ВОЈНИКЕ У КЛАНИЦУ: Невероватне сцене самоубилачког напада

Извор: Н1.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА