Најновије

ДОДИК СПРЕМА КОНТРА-УДАР: Оптужница је политичко насиље и србофобија! (ВИДЕО)

БАЊАЛУКА - Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је оптужница против њега и в. д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића срамна и да представља политичко насиље. Најављује да ће покренути тужбу против тужиоца због злоупотребе службеног положаја.
Додик (Фото: Скриншот)

Додик (Фото: Скриншот)

Милорад Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да иза оптужнице коју је Тужилаштво БиХ подигло против њега и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића заправо стоји сила иза које стоји амерички амбасадор у БиХ који, како каже, показује своју србофобију.

Додик је истакао да не постоји закон према којем могу да подигну оптужницу.

"Могли сте видјети да су се само америчка Амбасада и непостојећа канцеларија ОХР-а огласили. Нисам имао дилеме између тога шта да урадим, радио сам свој посао предсједника, потписао сам указ и то ћу наставити чинити. Увјеринији сам у све ово што радим сада", нагласио је Додик.

Поновио је да Тужилаштво БиХ нема уставну основу, али да ће се одазвати сваком позиву који добије.

"Суд и тужилаштво нису уставни. И поред тога, ја ћу прихватити да прођем ову страну процедуру, ако то тако буде урадио суд и буде желио, и нећу тражити никакве бенефите везано за то. Рекао сам да Милорад Додик нема проблем са овим, али предсједник Републике има, а ја сам само један од тих који су били или који ће бити предсједник. Ако се нападне предсједник Републике, без обзира ко он био, онда је нападнуто читаво друштво", истакао је Додик.

Најавио је да ће покренути тужбу против тужиоца због злоупотребе службеног положаја.

"Тужилаштво БиХ нема уставни основ и Устав није дао овлаштење БиХ да се бави овим питањима. Очекујем да Суд има више слуха него Тужилаштво, које је било приморано да ово учини. Срамно је да имамо овакве тужиоце, заправо ниске полтроне. Одређено је троје да раде на овом предмету, од чега су двоје отказали. Тај закон не постоји, Кристијан Шмит није високи представник, а самим тим и његова канцеларија не постоји", каже Додик.

Нагласио је да је спреман на сваку врсту легитимне борбе.

"Ја нисам овдје био биран да бих лагодно прошао овај политички мандат. Ја никада нисам оптужен, ни осуђен за ишта. Непоштивање одлука Шмита - то је разлог? И да је легалан високи представник, он не може овако да ради. Ми показујемо да желимо да разговарамо са партнерима у БиХ већ десет година, али не успијевамо", истакао је Додик.

Поручио је да Република Српска наставља са својом политичком и правном борбом и позвао грађане да се окупе око институција.

"Да се окупимо предсједника Српске, не око Милорада Додика. Донијели смо закон да заштитимо имовину, а то њих боли. То је једна србомрзачка политика из Сарајева, на челу са Шмитом", тврди Додик.

 

Поводом оптужнице подигнуте против Додика и Лукића огласила се раније данас и Канцеларија високог представника у Босни и Херцеговини (ОХР) из које истичу да је поштовање законског и уставног оквира обавеза за свакога и да нико није изнад закона.

Прочитајте ОВДЕ о позивима на убијање од стране бившег директора ЦИА

Извор: РТС / РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА