Најновије

РУСКА ГАЗЕТА: Зашто се Англосаксонци играју ватром на Балкану?

Американци и Британци кренули су на још једну опасну провокацију у БиХ - покренули су кривично гоњење председника Републике Српске Милорада Додика, пише Руска газета.

БиХ (Фото: Јутјуб)

Како пише Руска газета, по налогу америчких амбасадора Мајкла Марфија и британског амбасадора Џулијана Рајлија, Тужилаштво БиХ оптужило је председника Српске за непоступање по одлукама "високог представника" Кристијана Шмита.

Реаговала је јавност, не само у Српској и Србији, већ и у појединим чланицама ЕУ, посебно у Мађарској и Хрватској.

Додик је скренуо пажњу да је БиХ земља под протекторатом и пример антисуверенитета.

- И убудуће ћемо наставити да доносимо законе у интересу Републике Српске у оквиру Устава и Дејтонског мировног споразума - рекао је Додик.

Раније је отворено изјавио да су САД и Велика Британија потпуно погрешне у својој политици.

- Тридесет година овде врше разне преваре и не могу ништа. Једино што им преостаје јесте да тако параноични и осветољубиви Марфи натера ЦИА и њихове тимове да елиминишу политичке представнике Републике Српске. Све ћемо ово превазићи и кренути даље - резимирао је Додик.

Писма подршке Додику писали су амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа. У својој поруци, дипломате су истакле да "кораци које предузимају САД, Велика Британија и поједине земље ЕУ подривају уставни поредак БиХ".

У одбрану председника Српске огласио се и светски познати редитељ Емир Кустурица, који је истакао да је "БиХ дугогодишњи клијент Немачке и Аустрије, па је њена судбина одређена рецептом Хенрија Кисинџера – заправо неоаустроугарска колонија".

Талентовани умејтник предвидио је да нам храброст Милорада Додика "отвара нову страницу историје".

Хрватски предсједник Зоран Милановић напоменуо је да је Кристијан Шмит у свом интересу променио законодавство БиХ, чиме је легитимно деловање Милорада Додика приписано кривичном делу.

- То се зове колонијална управа и уништава ову земљу - навео је хрватски политичар.

Заузврат, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да на глобалном нивоу постоји лов на политичаре који се отворено супротстављају међународном либералном мејнстриму и храбро заступају националне интересе.

– У Сједињеним Државама најперспективнији кандидат на следећим председничким изборима суочава се са кривичном одговорношћу. У Словачкој је ухапшен истакнути лидер најперспективније странке на предстојећим парламентарним изборима, а у БиХ оптужен демократски изабран лидер Срба. Међународни либерални мејнстрим не бежи од било какве оштре интервенције, укључујући употребу полицијских и судских средстава, када сматра да је њена моћ у питању. Где су Транспаренси интернешенел, Амнести и Хелсиншки комитет у оваквим временима? - упитао је Сијарто.

У међувремену, у интервјуу за Руску газету у у јуну, шеф Представништва  Српске у Руској Федерацији Душко Перовић упозорио је да "Мајкл Марфи и Џулијан Рајли, уз подршку самозванца Кристијана Шмита, припремају сценарио силе да уклони с власти Милорада Додика".

Према његовим речима, једини логичан одговор на овакве провокације Запада могао би да буде хитан састанак Народне скупштине Српске на коме ће бити донета одлука о нелегитимности правила која намеће западни протекторат и, могуће, и повлачење Српске из БиХ,

- Све ће то бити спонтано. То неће бити жеља Милорада Додика, који се залаже за мир и дијалог у БиХ, инсистира на очувању Дејтонског мировног споразума, већ ће постати спонтан одговор представника српског народа - истакао је тада Перовић.

Руска газета у тексту истиче да се може доћи до недвосмисленог закључка да Вашингтон и Лондон, на позадини догађаја у Украјини, намерно потпирују ватру на Балкану.

- За шта? Циљ Англосаксонаца је јачање деструктивних процеса у Европи, спречавање приближавања ЕУ и Русије, консолидација руских ресурса и европских технологија и формирање нових субјеката глобалне конкуренције - наводи се у тексту Руске газете.

Извор: rg.ru/РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА