Најновије

РЕПОРТАЖА СА ФРОНТА: Браћа не само по оружју

Ако једног од њих ставим код митраљеза и укажем на сектор гађања, он ће пажљивије тражити непријатеља и вршити покривање, јер зна да нисам само ја кренуо тамо на јуриш, већ и његова браћа, рекао је један од надређених јединице у којој се боре ово војници.

Није реткост, у зони Специјалне војне операције, наићи на читаве породице које се боре раме уз раме, али да шесторица браће буду на истој линији фронта је, ипак, раритет.

Четири брата "Смајл", "Стриж", "Лиси" и "Снилс" су тренутно у зони борби, а још двојица, "Аист" и "Борац" су на лечењу после рањавања

Најмлађи од момака, са надимком "Смајл" се одмах по избијању конфликта пријавио на регрутацију. Сада су ту и његова браћа, чувају једни друге.

"Многи моји пријатељи су се добровољно пријавили на регрутацију и отишли ​​да се боре. Нисам могао да седим код куће", рекао је Смајлрекао је новинару Ивану Пољанском репортажи РТ на немачком језику.

Сада су "Стриж" и "Смајл" заједно у истој јуришној групи.

"Снилс" управља птичицом (дроном), надгледа непријатеља, његово кретање, одакле пуца, и јавља нам преко радија, навео је "Смајл" задатке једног од своје браће.

"Лиси" је добио контузију у току једног задатака, тако да га сад браћа пажљиво чувају, не воде са собом у акцију, већ обавља задатке у позадини. Ова група се бори у Марјинки, предграђу Доњецка.

"Сада је рат потпуно другачији. Сада много птица лети, ово је рат артиљерије. Замислите тенис, ево нас - ово је мрежа. Мрежа иде напред, а лоптица лети напред-назад", рекао је један од браће, и додао да је понекад страшно слушати како прелећу гранате изнад њихових глава, али да ипак извршавају све задатке.

Један од њихових надређених, са надимком Јантар истиче да је братска веза међу њима веома важан фактор, јер брину једни о другима.

"Ако једног од њих ставим код митраљеза и укажем на сектор који треба да покрива, он ће пажљивије тражити непријатеља и вршити покривање, јер зна да нисам само ја кренуо тамо на јуриш, већ и његова браћа", навео је он.

"Ово помаже у извршавању задатака, али намеће одређену одговорност. Знајући да су браћа, разумем да ће за њихове родитеље бити велики ударац ако им се нешто деси. То се, наравно, односи на сва војна лица, али овде је ситуација посебна, тако да све морамо држати под посебном контролом", додао је Јантар. 

Он даље наводи да су категорије непријатељских војника против којих ратују различите. Ту су војници по уговору, страни плаћеници и мобилисани различитог узраста.

ВАШИНГТОН СИГНАЛИЗИРА МОСКВИ - Политички саветник Пентагона...

"Што се тиче опреме, желим да напоменем да је из искуства јасно да се мобилисани, уговорни војник или плаћеник, по опреми или униформи веома разликују. Било је случајева да припадници наше јединице заробе мобилисане. Били су веома оскудно обучени. Нису имали никакву специјалну опрему, имали су аутомате 'калашњиков', а били су запуштени, неспремни за борбу. Ми смо их изненадили. А најбоља ствар коју су могли да ураде да остану живи била је предаја", објаснио је Јантар.

Он изводи закључак да су украјински војници који су мобилисани слабо обучени за борбу и да већина њих гине или дезертира.

ПУТИН ПРСТ У ОКО ЗАПАДУ: Глобално ништа неће бити исто

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА