Најновије

ЦИА АЛАРМАНТО УПОЗОРИЛА БЛИНКЕНА - Украјина неће победити Русију, опрезно

Саливенов неуспех у Џеди, и фијаско Викторије Нуланд у Нигеру

ЦИА је упозорила америчког државног секретара Антонија Блинкена да ће украјинска контраофанзива против руских снага пропасти и да Кијев „неће добити рат“, известио је у четвртак амерички новинар Симор Херш.

Блинкен је „схватио да Сједињене Државе, односно наш савезник Украјина, неће добити рат“ против Русије, написао је Херш на свом блогу Субстак, цитирајући анонимног америчког обавештајног званичника.

„Преко Агенције је дошао до њега да украјински напад неће успети“, наставио је Хершов извор, не прецизирајући када су ова упозорења почела да се појављују.

РУСИ ЋЕ УПАСТИ У КИЈЕВ - Послдње упозорење Зеленском, али очигледно...

„Била је то емисија украјинског председника Владимира Зеленског и било је неких у администрацији који су веровали његовим глупостима.

Украјинска контраофанзива почела је почетком јуна, а Кијев је распоредио своје најбоље опремљене и обучене бригаде на Западу у покушају да пресече руски копнени мост који повезује Донбас са Кримом у јужној провинцији Запорожје.

Операција је била неуспешна по већини рачуна, а према последњим подацима руског Министарства одбране, коштала је Украјину више од 43.000 војника и скоро 5.000 комада тешке опреме у замену за неколико села.

По речима Хершовог извора трезвена процена ЦИА-е о украјинским шансама у рату навела је Блинкена да размисли о посредовању у мировном споразуму за окончање сукоба, „ као што је Кисинџер учинио у Паризу да оконча Вијетнамски рат“.

Упркос томе што је знао да су изгледи за Украјину суморни, директор ЦИА Вилијам Бернс је наводно искористио ову прилику да се приближи Белој кући и понуди подршку политици председника Џоа Бајдена о неограниченој војној помоћи Кијеву, са циљем да се обезбеди виши положај у Бајденској администрацији.

Херш није први извештач који тврди да су високи амерички званичници знали да украјинска контраофанзива неће успети, подсећа РТ.

Војни лидери у САД и другим државама НАТО-а знали су да ће операција бити осуђена на неуспех све док Украјина не буде имала средства да се супротстави руској ваздушној надмоћи, објавио је прошлог месеца „Волстрит џурнал”.

Без обзира на то, западни савезници Кијева су дозволиле да офанзива почне надајући се да ће „украјинска храброст и сналажљивост превагнути“.

САД ТЕК УКРАЈИНА ПОСТАЈЕ ЖАРИШТЕ! Крах Украјине и Зеленски на правдање

Саливенов неуспех у Џеди, и фијаско Викторије Нуланд у Нигеру

Америчке дипломате ''јастребови'' нису успеле да реше сукоб у Украјини, као ни ситуацију у Нигеру, где су побуњеници дошли на власт, сматра амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.

Под „дипломатама јастребовима'', Херш мисли на америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана, заменицу америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд, као и америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

Херш је у аналитичком тексту који је објавио на порталу Сабстек напоменуо да су почетком овог месеца у Џеди у Саудијској Арабији вођени преговори о Украјини, на које руски представници нису ни били позвани и навео да му је неименовани званичник америчке обавештајне службе рекао како су ти преговори били замисао америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливена, који је намеравао да прикаже састанак „као окупљање земаља слободног света након понижавајућег пораза омраженог непријатеља'', односно Москве.

Хершов извор напомиње да је „шлаг на врху торте'' требало да буде безусловна предаја Русије Владимиру Зеленском након муњевите пролећне украјинске контраофанзиве.

''Америчка администрација је чак планирала суђење слично Нирнбершком процесу, са Џејком Саливеном као нашим представником. На самиту је било 40 земаља, и све оне осим њих шест су тражиле бесплатну храну након затварања Одесе'', рекао је овај обавештајни извор Хершу.

Након тога, заменица америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд посетила је Нигер, где је власт преузела војна хунта, након пуча у којем је свргнут председник Мохамед Базум.

Нуланд је ''извукла дебљи крај'' и отишла у Нигер да види шта би САД могле да задрже од својих средстава након побуне, сматра  Херш.

„Пуч у Нигеру они који живе у региону виде не у контексту односа Исток-Запад, већ као дуго потребно одрицање од француске економске и политичке контроле'', оценио је Херш и додао да би се такви догађаји могли много пута поновити у другим афричким земљама под француским утицајем.

Извор: Политика.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА