Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ОПЕТ МОЛИ: Украјина је спремна да већ ове године почне преговоре о приступању Европској унији

 Украјина је спремна да већ ове године почне преговоре о приступању Европској унији, изјавио је данас украјински председник Володимир Зеленски.

Он је на конференцији за новинаре после састанка са шведским премијером Улфом Кристерсоном у Стокхолму истакао да је чланство Украјине у ЕУ један је од кључних темеља економске и институционалне безбедности целе Европе.

„Разговарали смо и о европским односима и могућностима јачања нашег заједничког европског дома. Посебно сматрамо да је један од кључних темеља економске и институционалне безбедности целе Европе пуноправно чланство Украјине у ЕУ, пуно приступање Украјине Европску унију. Већ ове године бићемо спремни да почнемо преговоре о приступању Украјине и важно је да нас Шведска доследно, суштински подржава на путу ка ЕУ“, рекао је украјински председник, преноси Укринформ.

Он је нагласио да су једно од стратешких питања и безбедносне гаранције за Украјину на путу ка НАТО.

„Шведска је подржала декларацију Г7 о безбедносним гаранцијама за Украјину. Захвални смо на томе. А данас ће наши тимови разговарати о раду на релевантном украјинско-шведском билатералном споразуму", рекао је Зеленски.

Он је додао да је уверен да ће Украјина и Шведска бити део Алијансе и да ће бити гаранција безбедности, посебно у региону Балтичког, Црног и Азовског мора.

Додао је да Украјина преговара са свим чланицама НАТО, које је позвао да подрже улазак Шведске у НАТО.

Конкретно, навео је Зеленски, у преговорима са Турском, дати су релевантни аргументи у корист пријема Шведске у НАТО.

„Овај рад на подршци Шведској у придруживању НАТО-у наставиће се и убудуће”, истакао је Зеленски.

Он је такође саопштио да 13. пакет војне помоћи Шведске Украјини укључује муницију за системе противваздушне одбране, борбена возила, резервне делове и опрему за уклањање мина.

Украјински лидер је истакао значај учешћа Шведске, заједно са другим међународним партнерима у глобалним напорима да се поврати пуно дејство међународног права, које, како је навео, Русија покушава да уништи.

Од почетка рата, Шведска је Украјини обезбедила 2,2 милијарде евра помоћи и наставиће да је подржава у борби за слободу и територијални интегритет, што је тренутно најважнији задатак шведске владе у области међународне политике, поручио је на заједничкој конференцији за новинаре шведски премијер Улф Кристерсон, преноси Танјуг.

„Од фебруара прошле године, Шведска је Украјини обезбедила 2,2 милијарде евра помоћи и наставићемо да пружамо политичку, војну, хуманитарну и финансијску подршку у дијалогу са вама и нашим заједничким партнерима, како бисмо били сигурни да су потребе Украјине задовољене онолико колико је потребно“, рекао је Кристерсон после састанка са Зеленским.

ПОТПУНО РАСУЛО НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА: Команданти украјинске армије зову руске базе телефоном

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА