Најновије

ПУТИН ИХ ПОТПУНО ДЕМОЛИРАО: Западни медији брује, Макронова стратегија за Африку у расулу

Пре две недеље, француска министарка спољних послова Кетрин Колон је у престоници Нигера Нијамеју обећала председнику Мохамеду Базуму финансијску помоћ, истичући значај ове земље као кључног партнера Француске, пише "Блумберг".

У међувремену, након недавног државног удара, Базум је ухапшен, а Макронова стратегија за Африку је у потпуном расулу. Француска се данас бори да убеди државе у региону Сахела да им присуство бивше колонијалне силе може донети нешто добро.

У ствари, Нигер много значи Француској. Не само да је Нигер задржао блиске пословне и културне везе са бившом метрополом, већ је постао и главна база за француске трупе које се боре против радикалних исламиста.

ИСТИНА ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ САКРИЈЕ: Амерички "Политико" о правим резултатима украјинске офанзиве

Свега неколико дана након што је почео конфликт у Украјини, француске снаге су се повукле из Малија. Париз се суочио са протестима због свог присуства у бившим колонијама. Сада је присиљен да посматра како расте значај Русије у ономе што је традиционално било део француске сфере утицаја, напомиње "Блумберг".

"Французи морају да ћуте"

"Французи морају да ћуте, да ћуте што је више могуће. Свака реч коју изговоре користи се против њих", тврди Муса Мара, који је био премијер Малија под председником Ибрахимом Бубакаром Кејтом, који је 2020. године збачен у државном удару. "Али Французи, нажалост," додао је, "не могу да ћуте."

Мара сматра да је Француска сада постала жртвени јарац и да су се афрички лидери усредсредили на грешке Француза како би побегли од домаћих проблема.

Након што им је затварање ваздушног простора у Нигеру онемогућило да сами напусте ову афричку земљу, француска влада је у уторак саопштила да се припрема да евакуише француске грађане и друге Европљане.

Макрон је очекивао да ће преобликовати француску стратегију у Сахелу, сушној области која се протеже кроз неколико западноафричких земаља. Овај регион се већ неко време налази у центру амбиција Емануела Макрона, који тврди да жели да изгради мост између развијених нација и земаља Глобалног југа.

Неколико сати након државног удара, војна хунта је оптужила Париз да планира војну интервенцију како би вратила Базума на власт, што Француска пориче. Париз тренутно покушава да одбрани амбасаду на коју је недавно отворена ватра.

У знак одговора, француска влада, која има 1.500 војника стационираних у Нигеру, суспендовала је помоћ која је прошле године износила 120 милиона евра (132 милиона долара) и упозорила да ће одговорити уколико неки од њених грађана буде нападнут.

Такође, Макрон је подржао Економску заједницу западноафричких држава, која је упозорила да би могла да употреби војну силу уколико демократски изабран председник не буде враћен на дужност.

Пуч у Нигеру, значајна сметња за пројекцију моћи Француске

Централноафричка Република је још једна бивша француска колонија, која је водила преговоре са војном владом у Буркини Фасо, која је такође протерала француске трупе, што само наглашава растући утицај Москве у региону.

Базум је у јуну присуствовао самиту који је Макрон одржао у Паризу и чији је циљ био ребаланс финансијских и економских односа између богатих и сиромашних земаља. У Нијамеју пре две недеље, Париз је похвалио однос са Нигером, додајући да се "он мора ојачати и наставити."

АМЕРИКА УЛАЗИ У ЦРВЕНО - Све им стиже на наплату великом брзином

Европска унија и САД су до сада виделе Нигер, који је други највећи произвођач уранијума у Африци, као поузданог партнера у Сахелу, који је погођен политичком и економском нестабилношћу.

Иако Макрон сада посеже за новим, нефранкофоним земљама у Африци, губитак традиционалних партнера Француске могао би имати дубоке последице.

"Пуч, ако буде успешан, представља значајну сметњу за пројекцију француске моћи у региону", додао је Момтаз. "Нигер је био демократски бедем у овом делу Африке."

Извор:Нспм.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА