Најновије

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА ПРИГОЖИНА? Јевгеније се враћао из Африке, па требали да слете у Санкт Петербург

Шеф плаћеничке групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин погинуо је у паду приватног авиона северно од Москве. Професор Филозофског факултета Александар Животић каже за РТС да још није јасно како је дошло до несреће и да постоји неколико верзија – од тога да је авион оборен дејством противваздухопловне одбране, преко тога да је реч о терористичком акту, све до спекулација да је узрок квар на летелици.

Приватни авион Јевгенија Пригожина пао је северно од Москве, дан пошто је Пригожин објавио снимак наводно из Африке. И "Росавијација" и "Вагнер" потврдили су да је Пригожин погинуо, као и осталих девет путника и чланова посаде. Истрага је у току.

Професор Александар Животић каже за РТС да су за сада доступне информације поприлично оскудне, али да је сигурно да се авион срушио у Тверској области, северозападно од Москве, на путу за Санкт Петербург.

"Очигледно су Пригожин и његови најближи сарадници, враћајући се из Африке, кренули пут Петербурга, који је и седиште саме приватне војне компаније Вагнер", наводи професор Животић.

Истиче да још није јасно како је дошло до несреће и да постоји неколико верзија – од тога да је авион оборен дејством противваздухопловне одбране, преко тога да је реч о терористичком акту, до спекулација да је могућ квар на авиону.

Животић каже да је лет био уредно пријављен и да нема ничега што би изазвало сумњу да нешто није било у складу са прописима ваздушног саобраћаја.

Истиче да се синоћ завршила једна контроверзна каријера која је почела на улицама Петербурга [Лењинграда] и у подземљу крајем седамдесетих година, развијала се преко различитих приватних бизниса у смутним временима крајем осамдесетих и деведесетих година, све док Пригожин није постао један од најмоћнијих и најбогатијих људи у Русији.

"Какве ће бити реакције, видећемо. За сада их нема много и долазе углавном из круга људи блиских самој компанији који су изразили своје жаљење, док у руски медијима постоји једна доста контролисана слика која се своди на врло штуре информације", истиче професор Животић.

"Многи су склони тумачењу да је Пригожинова смрт епилог побуне"
Животић каже да остаје да се види да ли ће компанија бити распуштена или ће је преузети неко други.

"Страдао је практично врх те компаније, није само Пригожин. Страдао је суштински оснивач и бивши потпуковник Дмитриј Уткин, иначе познат по својој нацистичкој иконографији коју је гајио, а страдао је и шеф безбедности компаније Валериј Чакалов", наводи професор Животић.

Истиче да су многи склони тумачењу да је Пригожинова смрт епилог оружане побуне и марша ка Москви, те да се то повезује са дешавањима у протеклим месецима, али и са чувеним изјавама и имиџом председника Русије Владимира Путина који је рекао да је једина ствар коју не може да опрости издаја.

"Шта се заправо десило, заиста не можемо рећи, Много је простора за спекулацију", наглашава Животић.

"Може се очекивати интензивирање борбених дејстава"
Професор Животић каже да годину и по након почетка рата у Украјини видимо интензивирање на терену и да на источном фронту, у Харковској области, руске снаге покушавају да напредују, без значајнијих успеха.

ОГЛАСИО СЕ ПУТИН ПОВОДОМ ПОГИБИЈЕ ПРИГОЖИНА: Ево шта је рекао председник Руске Федерације

"На југу, у претходном дану, на запорошком правцу, украјинске снаге су имале нешто успеха и видећемо да ли постоји могућност да то прерасте у неки резултат оперативног карактера или не", каже Животић.

Истиче да се настављају и украјински удари по дубини територије под контролом руских снага, пре свега према Криму.

"Видели смо јуче и први случај пребега пилота хеликоптера са руске снаге на украјинску. То је мало несвакидашњи случај, међутим, са украјинске стране се говори да су већ дуже време са њим обавештајно радили и да је то резултат дуже обавештајне акције", наводи Животић.

Наглашава да се у наредним данима, а поготово током септембра, може очекивати интензивирање борбених дејстава и на источном и на јужном фронту у Украјини.

СКАНДАЛ УЖИВО И ВЕЛИКА ПРОВОКАЦИЈА: Новинар питао Лаврова о Пригожину, овај га опсовао (ВИДЕО)

Извор: Ртс.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА