Најновије

ГЕНОЦИД НАД СРБИМА НИЈЕ СТАО НИ ДАН - ДАНАС: Прошло је 28. година од злочиначке "Олује"

На данашњи дан 1995. године усташе су из Крајине протјерале око 280.000 Срба, а убијено је и нестало више од 3.000 људи. За овај најстрашнији злочин у модерној историји Европе нико није одговарао. Централна свечаност обиљежавања Дана сјећања на прогнане и страдале данас у Приједору.

Још је жива рана коју је прије тачно 28 година отворила усташка злочиначка акција "Олуја". Геноцид над Србима још траје!

Нико није одговарао за највећи злочин у модерној историји Европе, после Другог светског рата, када је око 280.000 Срба протерано са својих вековних огњишта, а више од 3.000 наших сународника је убијено и нестало за само неколико дана!

Подсјетимо, усташки злочин над Србима почео је у раним јутарњим сатима 4. августа нападом хрватске војске и паравојних формација на Републику Српску Крајину. Њихов циљ је био да заузму српску територију и протерају Србе који су ту живели вековима.

Злочин без казне

И поред бројних доказа, за злочине над Србима никада нико није одговарао. Проусташка Хрватска и даље опструира повратак избеглих Срба, а малобројни повратници су углавном старији људи. И док Србија тугује, Хрватска слави државни празник, а ратним злочинцима дели медаље и одликовања.
У "Олуји" је учествовало више од 150.000 хрватских војника и полицајаца, као и трупе муслиманског 5. корпуса и ХВО-а из Босне, док је Крајину бранило око 30.000 војника.

Тог 4. августа усташе су гранатирале српска села и градове. Успели су да продру на територију РСК из правца Далмације захваљујући огромној предности у људству. Током поподнева 5. августа, Хрвати су заузели Книн, али без успеха на Кордуну и Банији, око Петриње и Глине, где су претрпели велике губитке. Српска одбрана се ту одржала, међутим, услед напада ХВО-а и 5. корпуса из Босне, с леђа, српски браниоци су били принуђени на повлачење.

Бескрајна колона од око 280.000 Срба на тракторима, аутомобилима и комбијима кренула је пут Србије, а хрватска авијација је брутално бомбардовала ту тужну колону, у којој је било највише деце, жена и стараца, чак и на територији Босне и Херцеговине. . Усташка агресија окончана је 8. августа потпуним сломом Крајине и освајањем читаве њене територије.

Убијање преосталих српских цивила настављено је данима и недељама након "Олује". Стари људи који нису успели или нису хтели да напусте кућни праг зверски су убијани.

Драгослав Бокан из Института за националну стратегију каже да ратни злочини не застаревају.

- Ова рана је и даље жива, као и страшне ране Јасеновца и свих других у усташком геноциду над Србима, у геноциду који, нажалост, још траје, само на другачији начин. Убијање, протеривање и осуда Срба, чија је једина кривица што су Срби и што су имали несрећу да живе у Аустроугарској, а касније у Југославији, на местима где се налазила Независна Држава Хрватска у Други светски рат, а касније и Туђманова Хрватска, трају до данас. Од судбине „Олује“, од тога да ли ће бити осуђена или прећутана, и свега што иде уз кажњени или некажњени злочин таквих размера, зависи идентитет нашег народа и будућност Балкана. А данас је прилика да се присетимо тог језивог злочина, који још траје и трајаће све док не буде праведно кажњен – објашњава Бокан.

Запад ћути

Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра "Веритас", упозорава да тихи егзодус траје до данас.

– Агресија је извршена упркос чињеници да је РСК била под заштитом Уједињених нација, под називима сектора „Југ” и „Север” и да су представници РСК прихватили предлог међународне заједнице за мирно решење сукоба дан раније у Женеви и Београду. Обећања о заштити мањинских националних права, која су хрватски званичници давали приликом уласка Хрватске у ЕУ пре десет година, претворила су се у своју супротност. Српска заједница је постала још мања, обесправљена и нападнута. Међународна заједница на све ово ћути, као што је ћутала и пре 28 година, "награђујући" Хрватску пријемом у НАТО и ЕУ, а од 1. јануара ове године у Шенген и еврозону - рекао је Штрбац.

Simbol zajedništva, vere, nade i snage

Centralna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" prvi put se održava danas u Republici Srpskoj, i to u Prijedoru.

Obeležavanju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče započeo dvodnevnu posetu Republici Srpskoj.

- Posetu Republici Srpskoj počeo sam obilaskom veličanstvenog manastira Osovica, u društvu predsednika Milorada Dodika i patrijarha Porfirija. Zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i svedok naše preteške sudbine i istorije na ovim prostorima, ovaj manastir je centar okupljanja vernog naroda i očuvanja našeg identiteta kroz vekove. Kao simbol zajedništva, vere, nade i snage, ujedno je i najbolje mesto na kojem ćemo početi razgovore o veoma važnim temama za Srbiju, Srpsku i sve Srbe - napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Vučić je juče posle podne obišao novoizgrađeni vrtić u Srpcu, a danas će se u Banjaluci sastati s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović. Uslediće sastanak Saveta za saradnju Srbije i RS, kao i potpisivanje Sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, jednog u Gradini, drugog u Beogradu. Vučić i Dodik će položiti venac na spomen-obeležju na Petrovačkoj cesti. Posle toga Vučić će prisustvovati i centralnom obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i proterane Srbe u akciji "Oluja" u Prijedoru.

"Украјина губи на свим фронтовима, њене Оружане снаге су исцрпиле своје резерве и на ивици су потпуног колапса"

Страшне чињенице о "Олуји"
* У „Олуји“ је учествовало више од 150.000 Хрвата и страних плаћеника.
* Хрватима су се супротставиле српске снаге од око 31.000 војника
* Протерано око 280.000 Срба
* Више од 3.000 погинулих и несталих Срба
* 1.209 убијених и несталих су цивили, од којих већина старијих од 60 година
* Још 795 људи се води као нестало, углавном жена и деце
* 546 жртава биле су жене, углавном старије од 60 година
* 379 ексхумираних остатака није идентификовано
* Под ознаком "непознато" сахрањено 165 тела

Рој дронова напао Kрим беспилотним чамцима нападнута лука у Русији

 

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА