Најновије

БИВШИ САВЕТНИК ЗЕЛЕНСКОГ! Могло би доћи до поделе Украјине на два дела, мир једино овако могућ

Контроверзне примедбе Олексија Арестовича, бившег саветника у кабинету украјинског председника Владимира Зеленског, које се директно противе владиној политици, вероватно неће бити популарне у јавности.

Зеленски и други водећи украјински званичници су искључили трговину територијом за мирно решење рата са Русијом или чланство у НАТО, али Арестович предлаже опцију Савезне Републике Немачке као једну од многих могућих опција за окончање рата.

ДА ДЕО УКРАЈИНЕ УЂЕ у НАТО

Говорећи у Јутјуб интервјуу са Јулијом Латињином, руском новинарком, Арестович је рекао да је дебата о чланству у НАТО разоткрила дубоке противречности између циљева Украјине и циљева њених главних западних савезника и предложила четири начина да се они премосте.

Прво би било да Украјина убеди своје западне савезнике да пристану на њену тачку гледишта, међутим, она каже да Украјини недостају „политички ресурси“ да то постигне.

Друга би била опција Савезне Републике Немачке у којој би слободном делу ефективно подељене Украјине било дозвољено да се придружи НАТО-у у нади да ће поновно уједињење на крају бити постигнуто мирним путем.

– Рецимо да део окупиране територије остаје окупиран и ван контроле украјинске владе. Остало се држимо. Не знамо тачно колико, али то је велика већина. Рецимо да је то 80 одсто територије коју држимо. У ствари, већина нас, већи део земље, како су обећали, завршава рат и улази у НАТО. Многи би то могли назвати суперисторијским поводом – рекао је Арестовић.

Навео је још две опције.

- Трећа опција је проналажење компромиса, али мислим да је највероватније четири. То је „марш правде два“ ​​– рекао је Арестович, мислећи на Вагнеров устанак 24. јуна који је предводио Јевгениј Пригожин.

Он је нагласио да опција три не би подразумевала одрицање од амбиције ослобађања Крима и окупираних територија, већ покушај да се то учини мирним путем.

Украјинска влада је доследно говорила да њени ратни циљеви укључују ослобађање свих окупираних територија, укључујући Крим, који је анексиран 2014.

КОНТРОВЕРЗНИ ХАПШЕЊЕ

Арестович, бивши психолог и плодан блогер, познат је као контроверзна личност у Украјини. Током првих недеља рата, он је објављивао широко прегледане новости о напретку сукоба и у једном тренутку предвидео да је мировни споразум близу и да ће борбе трајати само неколико недеља или месеци.

Арестович је у јануару поднео оставку на место саветника у кабинету председника након што је рекао да је украјинска противваздушна одбрана оборила руску ракету која је уништила стамбени блок у Дњепру. Коментари су изазвали реакције Украјинаца који су га оптужили да шири непроверене информације и подржава руске пропагандне наративе.

Његов предлог није први пут да се подела Немачке после Другог светског рата користи као контрапункт аргументу да Украјина не може да уђе у НАТО док има активан територијални спор са Русијом.

Савезна Република Немачка настала је спајањем америчке, британске и француске окупационе зоне 1949. године. Придружила се алијанси 1955. док је Немачка Демократска Република, основана у бившој совјетској окупационој зони, остала под контролом Москве.

Две Немачке су поново уједињене 1991. године.

РУСКИ СЕНАТОР О ПРЕГОВОРИМА У ЏЕДИ - Западне земље ништа не поштују, зна то Србија

Извор: Курир.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА