Најновије

УКРАЈИНА МЕЊА ТАКТИКУ РАТОВАЊА: Заправо креће имитирање руске армије

Неће више јуришати на минска поља и препреке, већ ће покушати да ударима по дубини исцрпу руску војску, наводи Њујорк тајмс

Два месеца од почетка дуго најављиване украјинске офанзивне перформансе на терену је испод очекиваног због чега је неопходна промена тактике!

Како преноси Њујорк тајмс, украјинске трупе које су обучили и наоружали Сједињене Државе и њихови савезници, а које су биле опремљене напредним западним наоружањем, заглавиле су се у густим руским миниским пољима и под сталном артиљеријском ватром и ударима из хеликоптера.

Руска стратегија

Сада украјинска бригада обучена на Западу покушава да преокрене ситуацију на фронту, пише лист позивајући се на америчке званичнике и независне аналитичаре. Украјински командири су променили тактику, коцентришући се сада на исцрпљивање руских снага артиљеријским и ракетним ударима по дубини уместо улажења у минска поља под ватром.

У току је гомилање трупа на југу, које би требало да буде део другог таласа напада снага обучених на Западу.

Почетни резултати офанзива били су испод очекивања, поново је заузето тек неколико села и изостао је успех попут оног код Харкова или Херсона прошле године. Неуспех на фронту отвара питање о квалитету обуке украјинских трупа, као и да ли је америчко оружје вредно више од 40 милијарди долара било успешно у трансформацији украјинске војске у борбену снагу према стандардима НАТО-а.

- Сама контраофанзива није пропала. Растегнуће се неколико месеци до јесени. Вероватно је проблем био у претпоставци да би се неколико месеци обуке украјинске јединице могле реформисати и борити више на начин на који се америчке снаге боре, водећи напад против добро припремљене руске обране, уместо да помогну Украјинцима да се боре најбоље што знају - каже Мајкл. Кофман из Карнегијеве фондације за међународни мир, који је недавно био на првој линији фронта.

На другој страни све је више сигнала да је руска стратегија да се иде на исцрпљивање. У Вашингтону су забринути да би Украјину повратак на позиционо ратовање довео у опасност да остане без залиха општине, што ће ићи наруку Путину. У администрацији председника Џожефа Бајдена надали су се да ће девет украјинских бригада обучених на Западу, што је око 36.000 војника, показало да је амерички начин ратовања супериорнији од руског приступа.

Висока летвица

Само у прве две недеље уништено је 20 одсто наоружања и опреме које је Украјина послала на фронт, међу којима су и западни тенкови и оклопни транспортери.

- Украјинцима је високо постављена летвица. Имали су мало времена да се увежбају на новој опреми и развију јединство у јединицама. Онда су бачени у неке од најтежих борбених ситуација – тврди Роб Ли из Института за истраживање спољне политике у Филаделфији.

Додатни проблем за украјинске генерале представља и то што је већ готово половина августа, а у јесен почиње кишна сезона, због чега ће већина путева бити непроходна због блата.

Зеленски упозорава

Руси можда остану без бродова

Председник Украјине Володимир Зеленски упозорио је Русију да би могао остати без бродова ако настави са нападима на украјинску луку. - Немамо толико оружја, али ако наставе с нападима, могли би до краја рата остати без бродова - рекао је Зеленски. Он је најавио да ће Украјина свакако одговорити на све нападе на цивилно становништво.

УКРАТКО

- САД су најавиле слање нове војне помоћи Украјини у вредности од 200 милиона долара

- Највеће европске компаније су због рата у Украјини изгубиле 100 милијарди евра, објавио је Фајненшел тајмс

- У руском нападу у Покровску, на истоку Украјине, погинуло је осам особа

- Руски председник Путин суспендовао је споразуме о двоструком опорезивању с такозваним непријатељским земљама Нису пробили одбрану: Уништени западни тенкови.

ХАОС НА ДЊЕПРУ: Украјинци пуцају и беже на чамце - тврде да су уништили руско командно место (ВИДЕО)

Курир.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА