Најновије

КАКВА ДОМИНАЦИЈА: Ма које санкције, Русија никад јача (ЦИФРЕ)

Прошлог месеца, Москва је од извоза нафте и нафтних деривата зарадила највише од октобра прошле године

Приходи од извоза руске нафте и нафтних деривата порасли су у августу ове године за 11,8 одсто у поређењу са јулом, јавља Међународна агенција за енергију.

Према подацима ове организације, Русија је прошлог месеца зарадила 17,1 милијарду америчких долара на извозу ових производа и то је највиши показатељ од октобра прошле године, када је било зарађено 17,3 милијарди долара.

Производња нафте у Русији у августу је била на истом нивоу као и пре и износила је 9,5 милиона барела сваког дана, али агенција упозорава да би Русија и Саудијска Арабија могле да створе озбиљне проблеме за светско тржиште, уколико наставе да се држе одлуке о смањењу производње нафте.

Две земље, подсетимо, почетком овог месеца одлучиле су да наставе да смањују укупну, односно, заједничку дневну производњу нафте за 1,3 милиона барела до краја ове године. Саудијска Арабија у јулу ове године одлучила је да ће смањити производњу нафте за милион барела на дан, док је Русија одлучила да умањи своју производњу овог енергента за 300.000 барела за исти период.

Након што су раније овог месеца ове две државе саопштиле да ће смањити производњу нафте, њена цена скочила је изнад 90 долара по барелу, далеко изнад западног ограничења од 60 долара.

Бела кућа није задовољна због смањења производње нафте, и она је већ критиковала краљевство због блиског сарађивања са Москвом. Бајденова администрација жели да цене нафте држи под контролом уочи председничких избора следеће године, где су инфлација и трошкови горива главне теме предизборне кампање.

Саудијска Арабија недавно је такође ушла у групу БРИКС коју предводи Русија.

ДОБИТНИК ПУЛИЦЕРОВЕ НАГРАДЕ: Америчке обавештајне службе могу да изазову сукоб са Русијом

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА