Најновије

РУСИ ТВРДО БРАНЕ ДОДИКА: Неће нико уцењивати Републику Српску

Руски амбасадор је рекао да Шмит може да донесе милион одлука, али да се ниједна неће примењивати у Републици Српској, што је оправдано, јер је он грађанин Немачке

И Русија и председник Републике Српске Милорад Додик потпуно легитимно и оправдано не признају грађанина Немачке Кристијана Шмита за високог представника, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко у интервјуу за Спутњик.

Он је нагласио да је у овом тренутку нелегитимна институција високог представника и човек који се тако представља.

    "Ми га не признајемо, као ни Додик, потпуно легитимно и оправдано, полазећи од принципа којима смо се руководили када смо именовали претходнике овог човека. Зато је тешко очекивати да он може да уради нешто што не би било негативно. Отуда и сукоб који се стално развија и није јуче настао", навео је Боцан-Харченко.

Он је за Спутњик рекао да Шмит може да донесе милион одлука, али да се ниједна неће примењивати у Републици Српској, што је оправдано, јер је он грађанин Немачке.

"Зашто би Додик и руководство Српске у целини, као и представници Републике Српске у централним органима у Сарајеву извршавали одлуке једног грађанина Немачке?", упитао је Боцан-Харченко.

Наглашава да је очување Републике Српске могуће и неопходно.

"То је задатак број један који нипошто није маргиналан – то је задатак европских размера јер дестабилизација у БиХ је веома озбиљна манифестација негативног развоја догађаја са веома тешким последицама", наглашава амбасадор.

Он напомиње да је свима јасно да је то неопходно како би се сачувала мање-више прихватљива стабилност, а да је друго питање шта ће бити са самом Босном и Херцеговином.

"Како ће се БиХ развијати у овом тренутку вероватно је тешко разматрати и решавати у условима кад је Запад тамо направио хаос. Зато је задатак да се минимум остане у оквирима Дејтона и у оквиру оних овлашћења и структуре босанске државе која постоји на ентитетском нивоу примењено на конститутивне народе. Све остало је ђавоља работа уперена на поткопавање Дејтона", нагласио је Боцан-Харченко.

    "И никаква централизација Босне није могућа у овом тренутку. Могу се те тежње објашњавати како год хоћете, могу се потезати свакојаке конвенције Савета Европе и причати шта вам је воља о људским правима и успешном економском развоју, о незамисливим инвестицијама, али све то ће бити неистина и покушај покрића задатка централизације Босне науштрб пре свега Срба који живе у БиХ, у Републици Српској", истакао је.

На питање може ли се у тим условима сачувати БиХ, он је одговорио да се Босна на крају може сачувати", рекао је руски амбасадор у Србији.

Говорећи о Додиковој посети Москви до краја октобра и састанку са руским председником Владимиром Путином, Боцан-Харченко је рекао да са Додиком постоје стални контакти и редовни састанци на највишем нивоу Русије - од председника до шефа дипломатије.

"Ту се природно разматра ситуација у БиХ, шта може да се ради, шта је сада могуће да би се сачувала Република Српска, њена овлашћења и њен статус ентитета", истакао је Боцан-Харченко.

Што се тиче Косова и Метохије, Боцан-Харченко је оценио да тај проблем може бити решен и да ће се то догодити не сутра, већ за неко време, али уз враћање тог питања у оквире Резолуције 1244 и узимање, пре свега, у обзир интереса Београда.

Према његовим речима, да нема Русије и Кине у Савету безбедности, у УН би одавно било решено питање "Косова" гласањем на бази Ахтисаријевог плана и да затворе ту тему. Он је оценио да је јасно да се у процесу коначног решавања косовског питања, у крајњем исходу, не може заобићи Савет безбедности УН.

ПОЛИТИЧАР УШАО У ДИС ПА ГА ИЗБАЦИЛИ: Нема паризера али зато има псећа кобасица која је скупља

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА