Најновије

БАЈДЕНА НЕ ЗАНИМА ИСТИНА: Шаље Украјину у пропаст

Џозеф Бајден није заинтересован за компликоване анализе које долазе из обавештајног сектора. Не воли да чита, мрзи га… Ту тврдњу је недавно изнео амерички истраживачки новинар Симор Херш.

Описујући недостатак контакта између Беле куће и обавештајних агенција, Херш је рекао да обавештајци Бајдена не сматрају "верним читаоцем њихових анализа". Уз такве недемантоване тврдње испливало је на видело и да обавештајни сектор није, а нарочито из Украјине, слао верне податке. Прикривао је ситуацију, описујући је много бољом него што јесте. Разлог једноставан. Ако верно пренесе стање, биће и сами окривљени за неуспех. И тако, без тачних података доносе се судбоносне одлуке. Какве су,види се на делу.

Пошто Володимир Зеленски треба да одлети у Вашингтон на разговоре са Бајденом у Белој кући, позив америчком председнику поново је усредсредио пажњу на војни тактички ракетни систем ATACMS, који Кијев дуго тражи. О авионима Ф-16 да и не говоримо.

„Украјина је значајно ослабила борбену моћ Русије и сада јој је потребан само мали део наших залиха“, рекли су сенатори Том Котон, Роџер Викер, Сузан Колинс и Линдзи Грем у свом писму председнику САД..

"Ја и моје колеге смо писали председнику Бајдену и позвали га да Украјини обезбеди ракете које су јој потребне за победу. Неуспех да то уради само ће продужити рат и резултирати губитком живота", написао је сенатор Котон на друштвеним мрежама. А Бајден баш не воли да чита.

Док се очекује да ће додатна продаја оружја Кијеву бити објављена током посете Зеленског Вашингтону, ракете ATACMS нису на листи наоружања, рекао је један високи амерички званичник.

Контраофанзива украјинских трупа, током које су намеравале да поврате територије под руском контролом, одвија се изузетно спорим темпом. Сенатори су „приметили“ да су украјинске оружане снаге „постигле одређене помаке“ и да ће обезбеђивање ракета америчког концерна Локид Мартин „максимизирати вероватноћу успеха у њиховој садашњој противофанзиви и будућим операцијама“.

Од почетка сукоба у фебруару 2022. године, Сједињене Државе су Украјини пружиле војну помоћ у укупном износу од око 44 милијарде долара.

Рат „у блату“

У међувремену, америчка влада се убрзано приближава свом року за усвајање федералног буџета. Неки републиканци Представничког дома запретили су да ће прекинути преговоре ако споразум о буџету укључи повећану помоћ Украјини.

Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да је „основно осећање“ међу законодавцима да земља треба да се окупи и подржи Украјину једнако снажно са обе стране као и пре годину дана.

И Јенс Столтенберг, лидер НАТО-а, тврди да Украјина има војних успеха у контраофанзиви али и предвиђа да ће “рат да дуго траје”. И да Украјина има форе од месец дана да нешто учини на терену, јер онда почињу кише и блато као велика препрека. Двадесет и први је век, а блато смета војскама да ратују, зар не звучи то више као иронија него истина.

За пролеће је НАТО заказао највећу војну вежбу откад постоји, у Пољској и балтичким земљама. А то није ни близу оном што се зове „закопавање ратних секира”.

Офанзива, иако значајна, има оперативне и тактичке циљеве који су ограничени... чак и ако они буду потпуно постигнути, неће у потпуности потиснути Русе, признао је челник Здруженог генералштаба америчких снага генерал Марк Мили. Украјинска контраофанзива неће омогућити потпуни повратак изгубљених територија, сматра Мили.

Анализе и „анализе“

О свакој теми у вези фронта и односа снага, губитака и процене „шта даље”, колико је анализа толико је и различитих ставова.

Колико је пресретнутих ракета, оборених дронова, неутралисаних циљева, , преостаје само да се верује или не верује „извору“.

Одбијање или одлагање испоруке модерног наоружања украјинским оружаним снагама је директан подстицај за наставак сукоба, сматра секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов.

Неспремност Запада да испоручи модерно оружје Украјини и пракса "дозирања војне помоћи" не дозвољавају нам да постигнемо жељене циљеве, рекао је Алексеј Данилов. А запад испоручио стотине милијарди, у ракетама, муницији, системима, дроновима...

Данилов је признао да западни медији „почињу да мењају начин извештавања, па и да се први пут може чути о неуспеху украјинске офанзиве и нарушеном стању украјинских снага, који промовишу тезе о неуспеху украјинске контраофанзиве и сталном паду борбене ефикасности Оружаних снага Украјине“.

Хоћу-нећу преговори

Владимир Путин рекао је да Москва остаје отворена за разговор са Кијевом и позвао Украјину да „не плеше на туђу мелодију" у контексту коментара америчког државног секретара Ентонија Блинкена на тему преговора између Москве и Кијева да је „за танго потребно двоје".

А Зеленски је, подсетимо, потписао указ о забрани преговора са Русијом.

С друге стране, је министар Сергеј Шојгу тврди да је руска војска у претходних месец дана погодила 34 командна места ОСУ, оборила више од 1.000 украјинских дронова, 159 ракета HIMARS и 13 крстарећих ракета и да Кијев трпи колосалне губитке у покушају офанзиве у којој је од почетка, тј. у претходна три месеца изгубио више од 66.000 људи и 7.600 комада војне технике.

Разрушена земља

Украјинско руководство очајнички покушава да Западу демонстрира бар неки успех у офанзивним операцијама, како би и даље добијало војну и економску помоћ, и из тих разлога покушава да сакрије неуспелу офанзиву, а да нападе на цивилне циљеве представи као војне победе, објаснио је Шојгу.

И шта онда свет да закључи, шта је и где ту истина, која у „сваком рату прва страда”.

Да рат сутра стане, деценије би биле потребне да се ова земља обнови.

Једино шта је извесно и сигурно је да је Украјина разрушена земља, да масовно људи беже из ње – да их не ухвати вртлог пропадања. Беже од трагичне истине.

ПОГОЂЕНА ЧЕТИРИ КОМАНДА ЦЕНТРА: Руси гађали и складиште муниције где је осиромашени уранијум (БРИФИНГ)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА