Најновије

„Србија описана кућама“: Србија описана кроз 44 куће које постоје

Најновије из Лагуне.

Фото: Лагуна

После „Водича кроз љубавну историју Београда“ и „Београда кроз кључаонице 100 кућа“ пред читаоцима је нова књига Ненада Новака Стефановића „Србија описана кућама“, трећа из овог специфичног серијала, која се на интересантан и несвакидашњи начин бави архитектуром, историјом и људским судбинама.


Све почиње причом о најстаријим кућама чији се остаци још увек могу додирнути – Лепенским виром, а завршава се Блоком 23 на Новом Београду. Осветљава се историјат средњовековних манастира и тврђава, војвођанских палата, раскошних кућа из периода сецесије показујући да није само Београд музеј архитектуре, већ је то цела Србија. Аутор указује на неочекиване везе између наизглед удаљених грађевина као што су Јупитерово светилиште цара Галерија у Гамзиграду и Храм Светог Саве на Врачару. Судбине људи често су нераскидиво везане са кућама у којима су живели или на неки начин оставили свој траг у њима, па су откривени мање познати детаљи из живота бројних значајних личности попут Николе Тесле, Лазе Костића, Боре Станковића, Стевана Синђелића, Карађорђа, Богдана Богдановића, кнегиња Љубице и Јулије, краљице Драге...


„Србија описана кућама“ као трећи део трилогије о кућама је свеобухватнији, не само по томе што нас аутор води изван престонице, у Чачак, Крушевац, Ниш, Лесковац, Вршац, Сомбор и на Косово и Метохију – Ново Брдо, већ и по временском распону: „Покушао сам да испричам шта се све дешавало на овом нашем српском тлу одвајкада. Отуда је поднаслов ’Од Лепенског вира до Блока 23’, прве куће и последњи изданци брутализма“, каже аутор.


Књига је подељена у 44 сегмента, епохе; описане су 44 куће које постоје, те је ова књига и поуздан водич кроз Србију јер подаци нису фикција: „Из ње може доста тога да се научи, као што сам и ја научио о својој земљи. Заиста, није фраза кад се каже ’Упознај своју земљу да би је више волео’. Прокрстарио сам Србијом, сваку кућу додирнуо и прошао сам кроз архиве и породична предања. Пред читаоцем је отворен читав нови свет из комшилука“.


Аутор не прескаче ниједан историјски период, јер свако доба има архитектуру која је његов одраз у огледалу, и доноси читаоцима изузетно написано штиво које поред бројних занимљивих прича пажљиво истражених са историјске и техничке тачке гледишта, доноси и фотографије грађевина које аутор осветљава новом светлошћу.


Књигу Ненада Новака Стефановића „Србија описана кућама“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА