Најновије

ДУДА ОБРУСИО КИЈЕВУ: Украјина је дављеник који може да вас повуче на дно

Пољски председник Анджеј Дуда тврди да Кијев не треба да заборави кључну улогу коју Пољска игра у војној помоћи Запада Украјини. Изјава, која би се могла окарактерисати као скривена претња, уследила је након што је Украјина у недостатку новца покренула судски поступак против Варшаве због ембарга Пољске на увоз украјинског жита.

„Било би добро да Украјина запамти да добија помоћ од нас и да се сети да смо и ми транзитна земља за Украјину“, рекао је Дуда новинарима на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку у уторак. 

Говорећи о потреби заштите домаћег тржишта Пољске од прилива украјинског жита, Дуда је упоредио суседну земљу са „дављеником који је изузетно опасан јер може да вас повуче у дубину“.

Пољски председник је рекао да је Варшава дужна да се брани од бизнисмена који би „желели да продају жито што је пре могуће по најнижој могућој цени“.

Прошле недеље, Пољска је продужила привремену забрану на украјинско жито, упркос томе што је Европска комисија укинула ограничења за цео блок. „Учинићемо то јер је то у интересу пољског фармера“, рекао је у петак премијер Матеуш Моравјецки.

Кијев је реаговао туживши Пољску, као и Мађарску и Словачку, и наводећи да су ембарго које су увеле три земље кршење правила Светске трговинске организације (СТО). „За нас је фундаментално важно да докажемо да поједине државе чланице не могу забранити увоз украјинске робе“, рекла је украјинска министарка економије Јулија Свириденко у саопштењу.

Европски комесар за пољопривреду Јануш Војчеховски рекао је да је изненађен одлуком Украјине да поднесе жалбу Светској трговинској организацији (СТО) против Пољске, Мађарске и Словачке. 

ЗАШТО РАТУЈУ ЈЕРМЕНИЈА И АЗЕРБЕЈЏАН? Велика анализа сукоба

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА