Најновије

СЛУЧАЈ ЗАЛУЖНИ МОГАО БИ БИТИ ПРОГЛАШЕН ЗА ВЕЛЕИЗДАЈУ: Ко је Русима предао југ?

Главнокомандујући је већ испитан и могао би да буде оптужен за велеиздају у процесу који воде службе блиске Володимиру Зеленском

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни могао би да буде оптужен у кривичном предмету у вези с руским брзим заузимањем југа Украјине. Украјинска редакција Би-Би-Сија, позивајући се на своје изворе, објавила је детаљну анализу овог случаја, иза којег се можда крије вишемесечна скрајнутост генерала из јавности. Подсетимо да су руски медији месецима упозоравали да се Залужни нигде не појављује и да је тешко рањен.

Занимљиво је да се, према наводима овог медија, истрага води већ годину и по, а да се о томе ништа није појавило у медијима. Једино је у марту ове године Служба државне безбедности одговорила Би-Би-Сију да истражује случај велеиздаје и занемаривања војне службе, али нису споменута имена.

СКОТ РИТЕР АЛАРМИРА! Спрема се рат у Европи, једна ствар окидач

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине већ је разговарао с истражитељима, али његов статус у кривичном случају још није утврђен. Наводи се да је могуће да ће у догледној будућности он добити статус, јер се у политичким круговима случај окупације југа већ назива случај „Залужни”.

Редакција наводи да су Служба државне безбедности и Државни истражни биро одбили да одговоре на захтев у вези с учешћем Залужног у истражним радњама. За сада нико није осумњичен, али су испитивања у току. Међу саслушанима су генерали, представници војне команде и цивилне власти, међу њима командант Одбрамбених снага, бивши команданти групе трупа „Југ”, бивши начелници Генералштаба, бивши командант бригаде која је бранила југ и војник Иван Сестриватовски, који је требало да дигне у ваздух мостове на Чонгару, али из неког разлога није успео то да учини. Међу њима је био и бивши лидер Херсона Генадиј Лагута, који је недавно пронађен мртав у Кијеву, а утврђује се да ли је реч о убиству или самоубиству и да ли то има везе с предајом Херсона на самом почетку рата.

Рано ујутру 24. фебруара 2022. године руске трупе су брзо прешле превлаку између Крима и копна Украјине и до поднева ушле више од 200 километара у дубину, нашавши се пред Антоновским мостом на прилазу Херсону. За неколико дана заузеле су територију већу од Швајцарске.

Чонгарски мореуз и уска превлака која повезује полуострво Крим с копном сматрани су готово непремостивом препреком, под условом да је одбрана правилно организована. Али није било тако. Мостови на Чонгару нису дигнути у ваздух, а због огромног броја руских трупа и технике, које су убрзано напредовале дубоко у Херсонску област, украјинска војска је морала да се повуче. Од тада се расправља о томе како је ово могло да се догоди, зашто мостови нису дигнути у ваздух, зашто није добро припремљена одбрана и зашто нису упућена појачања у том правцу.

Чак и кад је Украјина вратила Херсон, питања нису утихнула. У својеврсној истрази коју је спровео Би-Би-Си једни претпостављају да мостови на превлаци с Кримом нису дигнути у ваздух јер су их претходног дана разминирали издајници. Други тврде да је деловала руска диверзантска група која је пресекла жице како би спречила детонације. Постоје и претпоставке о службеном немару – нико се ни за шта није припремао и ништа није минирао.

Ипак, представници Министарства одбране и Генералштаба тврде да је све минирано, али су се украјинској војсци супротставиле десет пута веће руске снаге, па ни дизање мостова у ваздух не би битно променило ситуацију, јер има још 10 пролаза са Крима на копно.

Генерал-мајор Андриј Соколов, који је командовао трупама „Југ” и био одговоран за одбрану тог подручја, у недавном интервјуу за „Украјинску правду” тврди да су Руси могли брзо да напредују јер су њихове снаге надмашиле Украјинце између 20 и 25 пута. Руска артиљерија гађала је минска поља, гасили су радио-везе, а механизовани конвоји прелазили су муњевитом брзином границу са Крима, па украјинске снаге и средства на југу једноставно нису били довољни да зауставе офанзиву. Та руска офанзива довела је до заузимања територија Херсонске и Запорошке области.

Истовремено, председник Володимир Зеленски и представници његовог тима су критичнији и инсистирају на потреби спровођења истраге и идентификације криваца. Неко мора да буде крив. Војни кадар сумња у непристрасност истраге под вођством службе која се повезује с кабинетом председника. Извори у Генералштабу кажу да се овом истрагом врши одређени притисак на војну команду. А случај неуспешне одбране Херсонске области отворен је већ у другом месецу рата – 11. априла 2022. године.

ПРЕСТАНИТЕ ДА РАЗВИЈАТЕ "АЛАБУГУ" - Какав то систем развијају Руси који разваљује НАТО

У почетку се „предаја Југа” у медијима повезивала с издајницима у специјалним службама: са бившим шефом СБУ на Криму Олегом Кулиничем, који је наводно Русима дао све податке о распоређивању трупа и инфраструктури у области, као и са бившим шефом администрације СБУ у Херсонској области Сергијем Криворучком. Кулинич је ухапшен у Кијеву у јулу 2022, а 17. октобра му почиње суђење, али не за издају. Ни бивши шеф обавештајне службе Иван Баканов, који је смењен, није под сумњом у овој истрази. Испоставило се да су у овај случај умешана само војна лица Оружаних снага Украјине.

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА