Најновије

МАКРОН КАПИТУЛИРАО ПРЕД ХУНТОМ: Француска војска се повлачи

Француски председник Емануел Макрон најавио је данас да це Француска прекинути своје војно присуство у Нигеру и повуци свог амбасадора из земље након пуча у којем је свргнут демократски изабран председник Мохамед Базум.

Француска војска (Фото: Јутјуб)

Француска је задржала око 1.500 војника у Нигеру од јулског пуча и више пута је одбијала наређење нове хунте да њен амбасадор напусти ту земљу, рекавши да не признаје вође пуча као легитимне, преноси France 24.

Тензије између Француске и Нигера, бивше француске колоније, порасле су последњих недеља, а Макрон је недавно рекао да дипломате преживљавају од војних оброка, скривајући се у амбасади.

Француска одлучила да повуче свог амбасадора. У наредним сатима амбасадор и неколико дипломата ће се вратити у Француску", рекао је Макрон у интервјуу за француску националну телевизију Франце-2 и додао да је о томе данас обавестио свргнутог председника Базума.

Навео је да ће Француска "ставити тачку" на војну сарадњу са властима Нигера и да ће се трупе постепено повлачити из те афричке земље.

"Трупе ће се постепено повлачити, а вероватно ће се потпуно повући до краја године. У наредним недељама и месецима консултоваћемо се са пучистима, јер желимо да се то уради мирним путем", рекао је француски председник.

Он је напоменуо да је војно присуство Француске у Нигеру било одговор на захтев тадашње владе Нигера.

Војна сарадња између Француске и Нигера прекинута је након пуча.

Вође хунте су прошлог месеца дале француском амбасадору Силвену Итеу рок од 48 сати да оде.

Након истека рока у којем Француска није повукла свог дипломату, вође пуча су му одузеле дипломатски имунитет.

Војна влада, која је преузела власт у Нигеру, оптужила је у петак у Њујорку генералног секретара УН Антонија Гутереша да омета пуно учешће те западноафричке нације на годишњем састанку светских лидера УН како би умирила Француску и њене савезнике.

О повлачењу јерменског народа из Нагорно-Карабаха прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА