Најновије

РЕПУБЛИКА СРПСКА УСВАЈА ЗАКОН О НАОРУЖАЊУ: Самостално ће извозити оружје?

Из Бањалуке поручују да је у питању стратешки интерес ентитета и да желе сами да уреде ту област, док неки аналитичари тврде да је спољна трговина у искључивој надлежности БиХ, те да је извоз оружја такође спољна трговина.

Деспот (Фото: Јутјуб)

На дневном реду седнице Народне скупштине Републике Српске, која се одржава данас, наћи ће се Нацрт закона о производњи наоружања и војне опреме у том ентитету. Из владе истичу да је то њихов стратешки интерес и да желе сами да уреде ту област, међутим повлачи се и питање уставности, пише портал кликс.ба.

Транспорт наоружања и војне опреме је већ уређен законом и подзаконским актима на нивоу Босне и Херцеговине, међутим, планом рада Министарства привреде и предузетништва РС за 2023. годину предвиђена је израда ентитетског Закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској.

Из РС истичу да је, осим унапређења и развоја у области производње оружја - што је стратешки интерес РС - циљ и да се омогући адекватна контрола привредних друштава која послују у наменској индустрији.

Овим законом уређује се производња наоружања и војне опреме као делатност од стратешког интереса, услови за прибављање сагласности за производњу наоружања и војне опреме, обавезе произвођача, друга питања од значаја за производњу наоружања и војне опреме, као и надзор над применом тог закона.

Регулише се ко ће моћи да обавља производњу наоружања те када влада може да укине сагласност одређеном друштву које обавља производњу, као и које су казне за неспровођење закона. Међутим, упитан је део који се тиче извоза с обзиром да је то у потпуности у надлежности државе, наводи портал.

У делу права и обавеза произвођача, једном одредбом се регулише на који начин друштва могу да производе оружје и војну опрему намењену за извоз, но не прецизира се начин извоза. Даље, у члану 12, ставу 3 под тачком 5 наводи се да су увоз и извоз наоружања и војне опреме тајни подаци за чије изношење је запрећена новчана казна.

Препреке на Уставном суду БиХ?

Није у потпуности јасно шта све дефинишу ове одредбе, али оне дефинитивно не би смеле да се односе на спољну трговину: у супротном би закон био неуставан, наводи се у тексту.

Већина наоружања која се произведе у БиХ је намењена управо за извоз, што мора да буде обављено преко државних институција. Професор уставног права Нурко Побрић верује да ће закон бити негативно оцењен на Уставном суду БиХ, уколико се буде дотицао самог извоза.

"У Уставу БиХ је спољна трговина у искључивој надлежности државе, а извоз оружја је такође спољна трговина. Не верујем да тај закон, ако буде усвојен, неће бити оспорен на Уставном суду", сматра Побрић. 

Ресорни министар у РС Војин Митровић је раније истакао да у РС желе да регулишу ову област како она не би била у надлежности државе и додао да за то не постоје препреке у Уставу БиХ.

"Радимо тај закон да би ту област уредили на нивоу РС, а не да буде у надлежности БиХ. Област наменске индустрије није прописана Дејтоном и ми користимо прилику да ту област уредимо на нивоу РС, односно да дефинишемо прописе у вези са производњом наоружања и војне опреме", рекао је Митровић.

У образложењу закона стоји да уставни основ црпи из Устава РС о регулисању рада предузећа, те да су добили потребне сагласности ентитетских институција. 

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА