Најновије

БЕОГРАДУ ПРЕТЕ САНКЦИЈАМА: Курти већ годинама некажњено крши споразуме

Крвави обрачун дошао као "кец на десет" администрацији у ЕУ да се обруши на нашу државу.

Претње санкцијама Србији како би се, по ко зна који пут, ставио знак једнакости у одговорности "обе стране", у позивима за хитну деескалацију на северу КиМ, стигле су из Брисела.

Истовремено, казнене мере Европске уније према Приштини због неиспуњавања обавеза, више нико не помиње, купујући време за Аљбина Куртија да не спроведе ни један захтев "двадесет седморке" за смиривање ситуације у јужној српској покрајини.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је, осуђујући дешавања у Бањској, да мора да се нађе излаз из сталних криза на КиМ кроз дијалог, а да "уколико ЕУ нађе разлог, увешће санкције Србији".

Ова претња Београду батином, према анализи саговорника "Новости", у функцији је подршке земаља политичког запада Куртију како не би морао да испуни ни један захтев у вези са повратком на колико толико редовно стање.

Заборављене обавезе Приштине које јој је испоставила ЕУ су - обустављање полицијске операције, повлачење специјалаца са севера, измештање градоначелника из општинских зграда, као и расписивање превремених избора у Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану.

Политички аналитичар Огњен Карановић мишљења је да овакви, како је рекао, лицемерни поступци европских званичника, "соколе" Куртија да заправо никада не спроведе своје обавезе.

"Српски државни врх упозоравао је од почетка да управо због неиспуњавања тих обавеза и понашања Куртија, прилике на северу могу да ескалирају до невиђених размера. Све што гледамо и све изјаве које стижу, у служби су подршке великоалбанским циљевима Куртија, како би он ојачао своје позиције у вези са притисцима на Београд да призна тзв. независност лажне државе", рекао је Карановић.

Упркос овим претњама, Карановић је става да тренутно не постоји сагласност на нивоу ЕУ у вези са санкцијама, а да се такве идеје, како каже, "мотају у главама појединих званичника".

"Ипак, сваку ту претњу морамо да узмемо врло озбиљно у обзир, али не смемо да дозволимо да живимо у атмосфери претњи", нагласио је.

Слободан Зечевић, из Института за европске студије, сматра да је до свега овога, управо дошло јер Приштина није испунила једну од главних обавеза Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина.

"Да је Приштина испунила своје обавезе, као што није, Срби би сада имали своју полицију, своју заједницу и специјалци тзв. косовске полиције не би могли да малтретирају наш народ", наводи Зечевић.

"Петер Стано може да прети санкцијама, али најпре, мора да образложи због чега би Београду биле уведене мере, док се истовремено, поставља питање како се Приштини годинама допушта да да не испуни ни један захтев. Тако су и измислили процедуру за одржавање ванредних избора у четири општине на северу путем петиције, како би процес могао да траје годинама. Та процедура осмишљена је како избори не би били ни расписани", закључује Зечевић.

Приштинска полиција: Завршена полицијска операција у Бањској, данас одлука о уласку у село

Извор: Новости.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА