Најновије

ДА ЛИ СМЕЈУ: ЕУ на корак до санкција Србији

ЕУ је појаснила став о санкцијама Србији.

Портпарол Европске комисије Петер Стано оценио је да ће Европска унија (ЕУ) сачекати завршетак пуне истраге о, како га је назвао, терористичком нападу у селу Бањска на северу Косова у недељу, пре него што одлуче о увођењу мера против Србије.

Он није желео да коментарише наводе да су поједине државе чланице тражиле санкције за Србију.

"Није моја компетенција да дајем информације из поверљивих разговора, а информацију о састанку Комитета за политику и безбедност сам дао у уторак, као илустрацију текућих активности ЕУ о ситуацији на северу", рекао је Стано на редовној конференцији за новинаре.

Портпарол ЕК истакао је да је ЕУ и раније рекла да мере које су изречене Приштини могу да се примене и на Србију, а када државе чланице ЕУ донесу формалну одлуку о њима, када и које мере, из ког разлога, биће јавно и објављене.

Медији су током преподнева пренели да је на састанку Комитета за политику и безбедност који чине амбасадори држава чланица ЕУ, више држава чланица тражило увођење мера против Србије уколико се докаже повезаност са нападом у Бањској на северу Косова, где је група наоружаних и маскираних лица отворила ватру на косовску полицију, када је убијен један полицајац.

Према речима Стана, ситуација је после сукоба другачија на северу Косова и шта год Спољнополитичка служба и Европска комисија предложе, биће у блиској консултацији са државама чланицама.

Упитан о снимку који је објавила тзв. Влада Косова на којем се наводно види потпредседник Српске листе Милан Радоичић и потреби да се одржи састанак на високом нивоу, Стано је рекао да постоји увек хитна потреба за дијалогом на високом нивоу из много разлога, а сада је она још већа, имајући у виду да су разговори у интересу грађана Србије и Косова.

Стано је поновио да је за Европску комисију важно да се спроведе истрага, како би се добила јасна и пуна слика свега што се догодило и ко је одговоран.

"Тада ће се доносити одлуке о мерама, последицама, када се разјасне све околности и кривци, али нећемо доносити одлуке на основу једног снимка", додао је Стано и поновио да ЕУ не коментарише сваку слику и твит.

Извор: Раша Тудеј 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА