Најновије

НАГОРНО-КАРАБАХ СЕ ПРАЗНИ: Десетине хиљада Јермена већ напустило рњгион

Више од 50.000 људи избегло је из Нгорно-Карабаха у Јерменију од 24. септембра, рекла је данас новинарима секретарка за штампу јерменског премијера Назели Багдасаријан.

Нагорно Карабах (Фото: Ридус)

"До сада је преко моста Хакари прешло 50.243 људи. Око 5.700 људи користило је привремени смештај који је обезбедила држава", навела је Багдасарјан, пренела је агенција РИА Новости.

Мост се налази у коридору Лачин, где функционише контролни пункт Лачин - једини контролни пункт на јерменско-азербејџанској граници.

Према званичном Јеревану, у Нагорно-Карабаху је пре последњег заоштравања односа живело 120.000 људи.

Азербејџан је 19. септембра покренуо војну операцију у Нгорно-Карабаху, назвавши је "антитерористичким мерама локалне природе", за обнављање уставног поретка у региону.

Јереван је ове акције окарактерисао као агресију, рекавши да у Нагорно-Карабаху нема јерменских јединица.

Дан касније, уз посредовање руских мировних снага, постигнут је споразум о прекиду ватре, а међу условима примирја је посебно истакнуто разоружање јерменских формација.

У азербејџанском граду Јевлаху 21. септембра одржан је састанак представника Карабашких Јермена са делегацијом Азербејџана, посвећен интеграцији региона у Азербејџан.

Министарству одбране Русије они су 22. септембра саопштили да су оружане формације Нагорно-Карабаха почеле да предају наоружање и војну опрему под контролом руских мировних снага.

Истог дана, помоћник председника Азербејџана Хикмет Хаџијев рекао је да ће интеграција Карабашких Јермена у економски, политички и друштвени живот Азербејџана бити тешка и да се мора припремити на то да ће неки одлучити да оду.

Председник Азербејџана Илхам Алијев је на састанку са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом 25. септембра изразио уверење да ће процес реинтеграције бити успешан.

Лавров разговарао са азербејџанским колегом о ситуацији у Карабаху

Министри спољних послова Русије и Азербејџана Сергеј Лавров и Џејхун Бајрамов разговарали су данас телефоном о ситуацији у Нагорно Карабаху и безбедности јерменског становништва, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Разговарано је о ситуацији у Карабаху, укључујући питања пружања хуманитарне помоћи, обезбеђивања права и безбедности локалног јерменског становништва и начинима спровођења сета трилатералних споразума на највишем нивоу за 2020-2022. у вези са развојем мировног споразума између Бакуа и Јеревана, разграничењем јерменско-азербејџанске границе и деблокаде транспортних комуникација, наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

Министри су се дотакли и низа тема билатералне и регионалне агенде и договорили даље контакте на различитим нивоима, додаје руско Министарство спољних послова.

Како Запад бежи са свих фронтова, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА