Најновије

ЕРДОГАНОВА ПОРУКА ПОСЛЕ ПРЕГОВОРА СА ПУТИНОМ ДРМА СВЕТ: Ни на видику, забрињавајућа порука

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да нема на видику никаквих изгледа за постизање мира у Украјини. „Став Турске по питању актуелног рата у Украјини је недвосмислен.

Од првог дана смо се залагали за мир, дијалог и дипломатију. Улагали смо велике напоре да би се спречило даље крвопролиће. Нисмо погоршавали проблем нити доливали уље на ватру. Покушавали смо да постигнемо да се стране састану. Нажалост, рат који траје годину и по и даље је у току. Нема на видику никаквих изгледа за постизање мира“, казао је Ердоган новинарима у авиону по повратку из Сочија, где се састао са руским лидером Владимиром Путином.

Такође је додао да ће Турска наставити да покушава да допринесе процесу размене заробљеника између Русије и Украјине.

„Наставићемо да играмо улогу посредника у питањима као што су размена заробљеника и ситуација са Запорошком нуклеарном електраном. Надамо се да ће тај рат, који штети и нашим суседима и целом нашем региону, што пре завршити постизањем праведног и трајног мира на основу међународног права“, рекао је турски председник.

Oбјављен нови пресек украјинских губитака у офанзиви: Да ли Кијев може ово да издржи?

Он је поручио да „у рату нема победника, а у миру нема поражених“.

Прехрамбени споразум

„Обнављање црноморске иницијативе за извоз жита је приоритетни задатак за цео свет. Ми смо по том питању у тесном контакту са УН. Као што знате, овог месеца ће бити одржана Генерална скупштина УН. Имаћемо састанке са господином Гутерешом током којих ћемо разговарати и о тим питањима. Ценимо и подржавамо напоре Гутереша“, казао је Ердоган.
Он је додао да су УН предложиле посреднички механизам за плаћање руске хране, те да раде на питању осигурања руских бродова.

Ердоган је истакао да Запад захваљује Турској за посредовање по питању прехрамбеног споразума, али да има другачији став по питању СВИФТ-а и осигурања руских бродова.

Подсећамо, председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган састали су се у Сочију 4. септембра.

ОГЛАСИЛА СЕ ЖЕНА ЗЕЛЕНСКОГ: Олени се вероватно смеје пола света после ових изјава

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА