Најновије

НУКЛЕАРНИ УДАР НА УКРАЈИНУ: За ово нису спремни

О специфичностима употребе тактичког нуклеарног наоружања говорио је резервни генерал-потпуковник, бивши командант Оружаних снага Руске Федерације Андреј Гурулев.

Он је подсетио да је одлука о употреби било ког нуклеарног оружја прерогатив врховног команданта, али за њено усвајање неко треба да ову одлуку „привуче” председнику Путину, стави је на мапу и израчунава сврсисходност њене примене.
- То је најважније - каже генерал.

Он је поменуо и врсте тактичког нуклеарног наоружања које Русија има у свом арсеналу.

- Имамо гранате, мине, бојеве главе за ракете Поинт-У, за Искандер, за Калибар... Да, за било шта. Не говорим само о тактичким нуклеарним бомбама које су доступне. Ако су овој бомби причвршћена крила, односно ако се направи клизна муниција, онда се она сасвим нормално лансира из било ког авиона без уласка у зону удара ПВО. Судећи по пријави за експлоатацију уранијума у ​​предузећима нашег индустријског комплекса, он је тражен, али свакако не за изградњу нове нуклеарне електране у Турској. Током година, не само да смо сачували ово оружје, већ смо га и ажурирали. Зато сматрам да имамо право да га користимо тамо где је потребно – каже Гурулев.

Говорио је и о томе како погађа нуклеарна 152. ракета.

– На 24 километра лансирали смо га хаубицом „мста”. Чак и ако Мста стоји 10 километара од прве линије. То значи да ће домет удара у дубину непријатеља бити 14 километара. Радијус уништења пројектила је 2 километра. Штавише, ако је ово ваздушна експлозија, онда ће проћи без веће контаминације подручја. У ствари, испада да једна граната погађа једно и по упориште чете. Три гранате - нема батаљона. Ако граната експлодира на тлу, онда ће земља бити контаминирана, а ако се експлозија деси на висини од 1,5-2 километра, онда практично неће бити контаминације и наше трупе могу слободно да пролазе кроз ово подручје – каже генерал .

Генерал подсећа да сва руска војна техника има заштиту од оружја за масовно уништење.

- Постоје филтерско-вентилационе инсталације и кроз све те зоне пролазимо без икаквих оштећења и опреме и наших трупа - рекао је генерал.

У закључку, Андреј Гурулев је нагласио да домет руског тактичког нуклеарног наоружања омогућава да делује на дубинама до Атлантика. Он је рекао и да Генералштаб Оружаних снага Русије одавно има све планове за могућу употребу тактичког нуклеарног наоружања у сукобу у Украјини.

КАТАСТРОФАЛНИ ГУБИЦИ: Немају места за оволики број рањених

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА