Најновије

ОПКОЉИВАЊЕ ЈЕ ПОЧЕЛО! Шаљу војску на Русију?

Очекивано трајно распоређивање бригаде немачке војске у Литванији означава јачање војног присуства НАТО-а у близини руских граница.

Ово је данас саопштила портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Појачана активност и војни потенцијал НАТО-а и чланица Алијансе у близини руских граница су провокативни. То доводи до ескалације војних тензија, а не до ублажавања, супротно ономе што западни политичари говоре обичним Европљанима“, рекла је Захарова новинарима.

Она је подсетила да су Берлин и Вилњус прошлог месеца потписали споразум по коме ће војно присуство Бундесвера у Литванији бити на нивоу бригаде.

„Распоређивање контингента почеће следеће године, како би до 2027. године достигао оперативну спремност, под условом да Литванци изграде неопходну инфраструктуру. Бригада од скоро 5.000 официра и 200 цивилног особља биће стално стационирана у Литванији“, навела је Захарова.

Захарова је нагласила да чим бригада достигне оперативну спремност, НАТО намерава да преда под своју команду борбену тактичку групу, која је сада оперативна у Литванији, пренео је Тас.

„Јачање снага Алијансе на источном крилу се убрзано одвија. То се ради и на коалиционој и на билатералној основи. Осим тога, ове године ће се одржати низ војних вежби на територији балтичких земаља, а њихови сценарији укључују такозвану припрему за сукоб већих размера“, додала је Захарова.

СТИЖЕ "ФАБ 1500" - РУСКА БРУТАЛНА БОМБА: Савремени арсенал од ког дрхти цео свет (ФОТО)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА